Vizita.si
image (28)

Novice

Njeno telo je bilo ena sama odprta rana

K.P.
28. 08. 2012 11.09
4

Britanka Mary Holder je pričakovala, da bo s predpisanimi zdravili pozdravila avtoimunsko bolezen, namesto tega pa so ji povzročila reakcijo, zaradi katere ji je začela koža dobesedno odpadati s telesa.

46-letni Mary Holder iz mesta Chichester je zdravnik, vedoč, da lahko sprožijo Stevens-Johnsonov sindrom, predpisal zdravila, s katerimi naj bi Britanka pozdravila avtoimunsko bolezen lupus. Začela je zdravljenje in pričakovala, da bodo vse njene zdravstvene težave izginile, a te so se pojavile v še hujši obliki.
Mary je na svoje presenečenje in celo na presenečenje zdravnikov v ekstremni meri dobila hudo reakcijo na predpisana zdravila. Njeno telo je postalo ena sama rana, izgubila je 98 odstotkov kože, začeli so ji izpadati lasje, luščile so se ji celo oči in njeno telo so prekrili mehurji ter opekline. Mary so zaradi reakcije takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so jo namestili v izolacijo. Zdravniki, osupli nad njenim stanjem, so ji napovedali najbolj temen scenarij in ji svetovali, naj se začne poslavljati od svoje družine, a Mary je bila dovolj močna, da je preživela.

"To je bila najhujša bolečina v mojem življenju. Moje telo je hotelo umreti, a v najhujši situaciji od nekod najdeš dovolj moči, da preživiš. Preprosto nisem dopustila, da bi me to pokopalo. Tudi moji družini se je bilo težko soočati z mojo boleznijo. Moja hči je bila ob pogledu name tako travmatizirana, da me je obiskala le enkrat. Mislila je, da me ne bo videla nikoli več. Skoraj sem oslepela, moji lasje so izpadli in po telesu sem imela opekline tretje stopnje. Zdravnik mi je dejal, da sem videti, kot bi padla v kislino," pojasnjuje Mary.

Po prvih štirih zaužitih tabletah zdravila quinoric, ki jih proizvajajo v Veliki Britaniji, je Mary zaznala, da težko diha in imela je vidno oteklino na ustnicah.

Ko se je pojavil boleč izpuščaj, je Mary prenehala jemati omenjena zdravila, zdravnik pa ji je za zdravljenje predpisal steroide. Do časa, ko je postavil diagnozo Stevens-Johnsonovega sindroma (SJS), je Mary stalno čutila bolečine in je komaj hodila.

Po okrevanju v izolaciji, ko je kljubovala napovedim zdravnikov, se je mama dveh otrok morala ponovno naučiti hoditi, odločila pa se je tudi, da na podlagi svoje izkušnje nekaj ukrene ter skuša druge ljudi rešiti pred isto usodo. Zavzema se, da proizvajalci zdravila nevarnost pred SJS vidno označijo na embalaži, medtem pa so posledice njene grozljive izkušnje vidne še danes.

"Ob pogledu na svoje telo postanem žalostna. Brazgotine na mojih nogah so grozljive. Srečna sem, da sem živa, vendar moje telo nikoli več ne bo takšno, kot je bilo prej. Moja bolezen je zaznamovala tudi mojo družino," opisuje Mary. Podjetje, ki proizvaja zdravilo, trdi, da so vse informacije o zdravilu in njegovih stranskih učinkih na priloženih navodilih za uporabo, omenjenega primera pa ne komentirajo.

Steven-Johnsonov sindrom je posledica motnje v imunskem sistemu, ki jo lahko sproži infekcija ali nastane kot reakcija na določena zdravila. Simptome ponavadi najprej pokaže v obliki povišane telesne temperature, bolečega grla, utrujenosti, nato pa še z bolečimi izpuščaji, ki se širijo po celem telesu.

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587