Vizita.si
image (28)

Novice

Nočni hrup slabi zdravje

STA
09. 10. 2009 12.01
0

Vsak peti Evropejec je ponoči redno izpostavljen močnemu hrupu, kar lahko oslabi zdravje, je pokazala raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Hrup med spancem lahko vodi do visokega krvnega pritiska, celo do srčnega infarkta in tudi do zgodnje smrti. WHO je v raziskavi ugotovil, da nočni hrup ne škoduje le sluhu, temveč nedvomno vodi tudi do zdravstvenih težav: "Tudi če ljudje spijo, se njihova ušesa, možgani in telo odzivajo na hrup."

 Nočni hrup, ki ga povzroči letalski promet, lahko visok krvni pritisk povzroči tudi v primeru, ko se ljudje zaradi hrupa ne zbudijo. Še posebej škodljiv pa je hrup takrat, ko se zaradi njega prebudimo.

Ker otroci v postelji preživijo dlje časa kot odrasli, so nočnemu hrupu izpostavljeni v večji meri. Motnjam v spancu so bolj izpostavljeni tudi kronični bolniki in starejši, pa tudi ljudje, ki opravljajo izmensko delo, je še pokazala raziskava WHO.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587