Vizita.si
Ženske v menopavzi poznajo "valunge".

Novice

Nočno potenje je lahko znak raka

Alenka Mirt Iskra
23. 02. 2010 08.58
2

Mnogo ljudi ima težave z nočnim potenjem. Nočno potenje, ki zahteva vašo pozornost, ni odvisno od toplote v sobi, temveč se pojavlja nedvisno od tega. Nočno potenje kot vzrok težav opisuje kar 40 odstotkov ljudi

 

Ženske v menopavzi poznajo "valunge".
Ženske v menopavzi poznajo "valunge".FOTO: iStockphoto

In kakšni so vzroki za nočno potenje?

1. Menopavza: "Oblivanje“ je značilno za obdobje menopavze. Ženske v obdobju menopavze muči nočno potenje. Ponoči se zbujajo povsem premočene, običajno morajo zamenjati pižamo.

2. Idiopatska hipehidroza: Je stanje, ko telo proizvaja preveč znoja brez znanih medicinskih razlogov.

3. Infekcije: Nekatere infekcije lahko sprožijo obilno nočno potenje: za tuberkolozo je značilno nočno potenje, za endokarditis (vnetje srčne zaklopke), osteomelitis (kostno vnetje), okužba z virusom HIV.

4. Rak: Nočno potenje je eden izmed prvih znakov raka, najpogosteje se ponoči potijo bolniki z limfomom. Pri ostalih tipih raka se poleg nočnega potenja pojavijo tudi izguba teže in vročina.

5. Jemanje antidepresivov: Vsi tipi antidepresivov vsebujejo sestavine, ki povzročajo nočno potenje

6. Hipoglikemija: Nizek sladkor v krvi lahko povzroči potenje. Sladkorni bolniki, ki jemljejo inzulin, pogosto opisujejo nočno potenje

7. Hormonsko neravnovesje pogosto povzroča nočno potenje.

8. Nevrološke motnje: Različna nevrološka obolenja lahko povzročajo nočno potenje, med njimi tudi kap

Običajno je nočno potenje nedolžno in ne pomeni, da je kaj narobe. Lahko pa je znak hujših obolenj, ki terjajo zdravniški pregled.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587