Vizita.si
Bolečine so pogosto posledica sedečega dela in se pojavljajo tudi pri mlajših generacijah.

Novice

Tako lahko odpravite bolečine v križu, vratu, mišicah ...

Sandra Cvetkovič
01. 10. 2019 07.49
0

Pretiravanje z aktivnostjo in po drugi strani neaktivnost, sedeče ali stoječe delo, nepravilna drža, nošenje različnih bremen, stres in še bi lahko naštevali. Vsi ti dejavniki so sicer del našega vsakdanjika, hkrati pa so tudi krivci za bolečine v križu, vratu, sklepih in mišicah. Preprečimo ali odpravimo jih lahko na več načinov.

Naj se trudimo še tako zdravo živeti in skrbeti za redno telesno aktivnost, težko se izognemo bolečinam v križu, vratu, mišicah ... Mnogi zmotno mislijo, da se z omenjenimi težavami večinoma spopadajo le starejši, a je resnica daleč od tega. Vedno več je mlajših, celo srednješolcev, ki tu in tam potarnajo nad bolečinami v predelih, ki so v današnjem tempu življenja najbolj obremenjeni.

Fizioterapevtka Darja Reven
Fizioterapevtka Darja Reven FOTO: Miro Majcen
Najpogostejši vzroki za bolečine

"Najpogosteje se bolečine pojavljajo v predelu križa, vratu, ramen ter v sklepih in mišicah," nam potrdi fizioterapevtka Darja Reven. "Razlogov je več, opažamo pa, da se posamezniki z naštetimi težavami največkrat spopadajo zaradi neaktivnosti, na splošno se namreč ljudje premalo gibamo ali pa se gibamo na napačen način. Vse več je tudi sedečega ali stoječega dela, kjer je telo dlje časa v neki prisiljeni drži, dvigamo in nosimo prevelika bremena. Pri tem lahko pride do natega mišic ali vezi, sčasoma se pojavi bolečina. Ravno tako se bolečine pojavijo pri aktivnih športnikih, ki prisegajo zgolj na eno obliko rekreacije, na primer tek, sploh če ne poskrbijo za raztezanje. Dolgoročno so namreč določene mišice preobremenjene."

Bolečine so lahko posledica degenerativnih sprememb, pride namreč do obrabe sklepov pri starostnikih, pojavljajo se tudi zaradi raznih poškodb in po operativnih posegih, mladi se z njimi spopadajo zaradi prehitre rasti in posledično neravnovesja v sami mišični strukturi, krivec je lahko celo stres.

Kako preprečiti bolečine?

Bolečine lahko do neke mere preprečimo na različne načine. V prvi vrsti seveda največ lahko naredimo sami. "Vsak posameznik se mora zavedati svojega telesa, predvsem svojih obremenitev. Pomembna je redna rekreacija, pri čemer priporočam kombinacijo različnih aktivnosti, hkrati pa poskrbimo za pravilno držo," svetuje terapevtka. Poskrbeti moramo še za zadostno količino počitka, si privoščiti kakšno sprostitev v obliki kopeli ali masaže, priporočljivo pa je tudi redno raztezanje ter izvajanje vaj za stabilizacijo trupa. Žal pa se je bolečinam kljub preventivi težko izogniti in ko se pojavijo, moramo poiskati pomoč.

Obliži so zelo enostavni za uporabo, naravne učinkovine pa se sproščajo 24 ur.
Obliži so zelo enostavni za uporabo, naravne učinkovine pa se sproščajo 24 ur.FOTO: Miro Majcen
Kaj storiti v primeru bolečin?

Ena izmed možnosti je obisk fizioterapevta, ki nam lahko bolečine pomaga odpravljati s pomočjo raznih manualnih terapij, Bownove terapije, sklepne mobilizacije, na voljo so terapevtske vadbe, trigger point, somatika, ki je hkrati preventiva in kurativa, in še bi lahko naštevali. Terapevt omenjene tehnike kombinira tudi z raznimi aparati ter kremami.

Res pa je, da obisk terapevta ni prva izbira, ko se pojavi bolečina, ampak se za protibolečinske terapije načeloma ljudje odločajo šele takrat, ko so kronične bolečine prehude, da bi normalno opravljali vsakodnevne aktivnosti. Zato je najbolje v domači lekarni imeli ’prvo pomoč'.

Pomembno je, da so sestavine v kremah in drugih protibolečinskih izdelkih naravne, saj v nasprotnem primeru dolgoročno lahko škodujejo notranjim organom.
Pomembno je, da so sestavine v kremah in drugih protibolečinskih izdelkih naravne, saj v nasprotnem primeru dolgoročno lahko škodujejo notranjim organom. FOTO: Miro Majcen

In kot učinkovita 'prva pomoč' ob pojavu bolečin v križu, vratu, ramenih sklepih in mišicah je pri nas že dolga leta NODOL linija, katere učinkovitost med drugim dokazujejo tudi številni zadovoljni uporabniki. Pomembna prednost v primerjavi z mnogimi sorodnimi produkti je tudi v tem, da vsebuje naravne sestavine. Kot nam pojasni terapevtka, dolgoročna uporaba izdelkov iz sintetičnih sestavin povečuje možnost negativnih vplivov na notranje organe. "Kombinacija naravnih sestavin v protibolečinskih kremah deluje izjemno blagodejno. Že naše babice in mame so poznale zdravilno moč zelišč, ki so jih tudi uporabljale. Bela vrba na primer deluje analgetično in protibolečinsko, ravno tako vražji krempelj, ki ima tudi antirevmatični učinek. Ne smemo pozabiti niti na escin divjega kostanja, ki prav tako blagodejno vpliva ob pojavu bolečin, saj pomirja in na nek način hladi." Nič čudnega torej, da je NODOL krema, ki vsebuje odlično kombinacijo naravnih sestavin, izjemno učinkovita rešitev za ljudi s kroničnimi bolečinami, ki so posledica artroze ali artritisa, saj med drugim umirja vnetja, poveča prekrvavitev in obnavlja hrustanec. Konec koncev pa je tudi zelo enostavna za uporabo.

Še bolj enostavna pa je uporaba NODOL obližev, pri katerih se naravne učinkovine sproščajo celih 24 ur. Uspešno blažijo bolečine v križu, vratu in mišicah, ki so posledica preobremenitev ali vnetij.

Če tudi vaše telo čuti posledice obremenitev, ki jih prinaša današnji tempo življenja in vas bolečine ovirajo pri vsakodnevnih aktivnostih, čim prej ukrepajte. Privoščite si počitek in sprostitev, poskrbite za redno telesno aktivnost in pravilno držo, predvsem pa se zavedajte svojih omejitev in ne pretiravajte. Ker pa nesreča nikoli ne počiva in bolečina ne izbira, imejte vedno pri roki oziroma v domači lekarni izdelke iz linije NODOL. Ker delujejo..

Sponzorirana vsebina

Bolečine so pogosto posledica sedečega dela in se pojavljajo tudi pri mlajših generacijah.
Bolečine so pogosto posledica sedečega dela in se pojavljajo tudi pri mlajših generacijah.FOTO: Miro Majcen

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 596