Vizita.si
Andrewu so matične celice vbrizgali in razmazali po kosti ter nogo vstavili v kovinsko ogrodje, ki je kosti stisnilo skupaj.

Novice

Noge mu niso amputirali, ampak jo zlepili!

Ni.J.
16. 12. 2009 10.04
1

Moškemu, ki si je med plezanjem zlomil nogo, je grozila amputacija noge. Toda znanost mu je nogo rešila s pomočjo lepila, narejenega iz matičnih celic.

Andrew si je med plezanjem nogo zlomil kar na petih mestih. Zaradi infekcije mu je grozila amputacija desne noge.
Andrew si je med plezanjem nogo zlomil kar na petih mestih. Zaradi infekcije mu je grozila amputacija desne noge.FOTO: iStockphoto

Andrew Kent si je med plezanjem s sinom nogo zlomil kar na petih mestih. Takoj po nesreči so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so mu s tremi operacijami namestili kosti, toda rana se je tako močno vnela, da mu je grozila amputacija noge.

Ko so mi rekli, da mi bodo zaradi hude infekcije rane morali amputirati desno nogo, sem obnemel,“ pravi Andrew. “Nisem hotel izgubiti noge. To bi bilo grozno,“ dodaja.

Toda ortopedski kirurg Anan Shetty je imel zanj dobro novico. Odločil se je namreč, da bo Andrewu poskušal nogo rešiti s pomočjo revolucionarne tehnike, ki v Veliki Britaniji do tedaj še ni bila preizkušena.

Andrewu so matične celice vbrizgali in razmazali po kosti ter nogo vstavili v kovinsko ogrodje, ki je kosti stisnilo skupaj.
Andrewu so matične celice vbrizgali in razmazali po kosti ter nogo vstavili v kovinsko ogrodje, ki je kosti stisnilo skupaj. FOTO: iStockphoto

Iz Andrewovega kostnega mozga so vzeli matične celice, jih zmešali z novim kolagenom, imenovanim Cartifill, in iz tega naredili nekakšno lepilo. Andrewu so lepilo vbrizgali in razmazali po zlomljenem delu kosti, nato pa nogo položili v kovinsko ogrodje, ki je kosti nežno stisnilo skupaj. Po pol leta so ogrodje odstranili, rezultati pa so bili naravnost fantastični. “Res smo presenečeni nad rezultatom. Ta metoda je čudovita. Približno leto dni sicer še ne bo mogel teči, po 18 mesecih pa se bodo kosti popolnoma zacelile,“ pravi kirurg Anan Shetty. “Prepričan sem, da bo potem lahko ponovno plezal,“ še dodaja.

Napovedi so dobre in končno lahko spet migam s prsti na nogi. Zadovoljen sem, da so se stvari obrnile tako, kot so se,“ z navdušenjem pravi Andrew.

Ob operaciji Andrewove noge pa je bil prisoten tudi ortopedski kirurg profesor Seok Jung Kim iz Južne Koreje, ki je izumil kalogen Cartifill. “Ta metoda je veliko cenejša kot številne alternativne metode, poleg tega pa zelo uspešna,“ pravi. “Uporabna pa je tudi za popravilo hrustanca v kolenu. Deluje namreč tako, da gel vbrizgamo na razpoko v kosti, matične celice pa v roku šestih mesecev ustvarijo nov sloj hrustanca.“

Kirurg Anan Shetty bo zato to tehniko preizkusil še na približno 30 pacientih, ki potrebujejo popravilo hrustanca. Rezultate bo predložil nacionalnemu inštitutu za zdravje in klinično odličnost, saj upa, da bo metoda kmalu tudi uradno priznana s strani nacionalne zdravstvene zveze.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587