Vizita.si
rehabilitacija noge

Novice

Nogo so mu raztegnili za 29 centimetrov!

Ni.J.
03. 11. 2010 08.18
4

14-letni deček, ki je zaradi tumorja ostal brez dela kosti na nogi, bo spet lahko zdravo in aktivno živel, saj so mu avstralski zdravniki nogo v dveh letih raztegnili za osupljivih 29 centimetrov.

Postopek rasti kosti, ki ga je vodila in izvajala skupina strokovnjakov za rekonstrukcijo udov v otroški bolnišnici v Brisbaneu, je 14-letnemu Simeonu Fairburnu popolnoma spremenil življenje. Potem ko so mu morali zaradi tumorja odstraniti del kosti v nogi, mu je namreč ravno ta postopek omogočil, da so lahko zdravniki v dveh letih njegovo nogo raztegnili za kar 29 centimetrov.

Ko je bil Simeon star 8 let, so mu zdravniki diagnosticirali fibrozno displazijo, motnjo v razvoju kosti, pri kateri se množi vezivo namesto kostnine in lahko pripelje do amputacije uda ali celo smrti. “Najbolj me je skrbelo, ko so mi zdravniki povedali, da bo morda nogo treba amputirati,“ pravi Simeonova mama LaDonna Fairburn. “Tega mu nisem nikdar povedala, saj sem hotela, da ohrani optimizem.“

Da bi Simeonu rešili nogo, so morali kirurgi odstraniti ogromen tumor in večino golenske kosti oziroma fibule. V preteklosti bi kirurgi fibulo odvzeli iz druge noge in jo namestili v poškodovano nogo, a tovrsten postopek prinaša številne posledice, kot so pogostejše število zlomov in potreba po manjšem obremenjevanju noge.

Namesto tega se je ortoped dr. Geoff Donald odločil, da bo Simeonu s posebnim postopkom ponovno vzgojil kost.

Vzgajanje kosti je zelo zapleten postopek,“ pravi Donald. “V osnovi moramo telo prelisičiti in ga prepričati, da je kost zlomljena. Ta začne nato rasti, medtem ko se kost celi, pa je treba kost s posebno napravo raztegovati.“

To je počel s pomočjo tako imenovane Ilizarove naprave, ki so jo oblikovali v Rusiji za zdravljenje zdrobljenih kosti vojakov med drugo svetovno vojno.

Naprava deluje tako, da v zdrava dela kosti namestijo zaponke, nato pa z obračanjem vijakov na napravi povečujejo razdaljo med zdravima deloma kosti. Med tema deloma se počasi razrašča nova kost, ki lahko zrase približno en milimeter na dan.

Simeon, ki je od osmega leta pa do danes prestal več kot 20 operacij in v postelji ali na invalidskem vozičku preživel več mesecev, si je tako moral dve leti, vsak dan po štirikrat, počasi obračati vijake na napravi, sedaj pa so mu jo končno lahko odstranili. Uspeh, h kateremu so poleg Simeona pomembno prispevali tudi ekipa zdravnikov, specialistov, medicinskih sester, terapevtov in fiziatrov, je več kot očiten. Danes Simeon namreč meri 174 centimetrov in še raste, njegovi nogi pa sta enako dolgi.

Pretekli teden je Simeon lahko že začel počasi igrati košarko, ki je ena od njegovih največjih strasti, sedaj pa čaka le še na zeleno luč zdravnikov, da bo končno lahko začel tudi teči. “Odkar so mu odstranili napravo, je popolnoma druga oseba. Končno se lahko spet normalno giba, na njegovem obrazu pa spet lahko vidim nasmešek,“ še pove LaDonna.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602