Vizita.si
Nosečnice, pozor pri jemanju antibiotikov!

Novice

Nosečnice, pozor! Jemanje antibiotikov lahko škodi otroku!

Alenka Mirt Iskra
25. 11. 2009 12.09
0

Jemanje dveh antibiotikov povzroča hude motnje v razvoju otroka, ki lahko vodijo tudi v smrt, kažejo izsledki centra za nadzor bolezni v Združenih državah Amerike.

Gre za dva antibiotika, nitrofurantoin in sulfonamid, oziroma njuni sestavini,  ki ju predpisujejo ženskam z okužbami sečil. Strokovnjaki so dokazali, da je pri nosečnici, ki jemlje ta dva antibiotika, večje tveganje, da rodi otroka z nepravilnostmi lobanje in možgan, imenovane anencefalija. Penicilin, ki se najpogosteje predpisuje v prvih mesecih nosečnosti, zdravniki predpišejo, če ima noseča ženska vnetje sečil. Okužba sečil lahko prav tako škodi plodu, zato se je o zdravljenju treba posvetovati z zdravnikom, ki se odloči, kaj je za nosečnico in njenega nerojenega otroka najbolj primerno.
Nosečnice, pozor pri jemanju antibiotikov!
Nosečnice, pozor pri jemanju antibiotikov!FOTO: iStockphoto

Izsledki so agenciji za zdravila v ZDA naložili vnovično in temeljitejšo raziskavo o tveganosti jemanja antibiotikov v nosečnosti, saj so dokazali povezavo med jemanjem teh dveh antibiotikov in kar nekaj primerov smrti ali hudih obolenj novorojenčkov.

Raziskava je bila objavljena v Pediatrics in Adolescent Medicine. 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587