Vizita.si
image (28)

Novice

Novi gel proti okužbi s HIV 100-odstotno uspešen?

Ni.J.
06. 01. 2011 13.41
0

Novi gel, ki naj bi ščitil pred virusom HIV in aidsom ter je še v fazi preizkušanja, se je med testiranjem na opicah izkazal za 100-odstotno uspešnega.

Novi gel, ki vsebuje zdravilo za zdravljenje okuženih z aidsom in cinkovo mešanico (ta naj bi ščitila tudi pred herpesom), se je na testiranjih izkazal za izjemno uspešnega. Njegovo učinkovitost so preverjali na opicah, rezultati pa so pokazali, da je po dveh tednih rednega nanašanja nudil 24-urno popolno zaščito pred okužbo prav vsem opicam, ki so bile vključene v preizkus. Tako je neokuženih ostalo kar 21 od 21 opic.

Gel uporablja izjemno majhno količino aktivnega zdravila, zato strokovnjaki menijo, da je varen in da bi bil cenovno ugoden. Študija, ki jo je izvajal Population Council iz New Yorka, predstavlja del sistema eksperimentov, ki pa kažejo na vse večji napredek pri iskanju zdravila in preventive pred aidsom, usodne in neozdravljive bolezni, za katero v svetu trpi kar 33 milijonov ljudi in je zahtevala že 25 milijonov žrtev.

Melissa Robbiani iz Population Councila, ki je sodelovala tudi z ameriškim nacionalnim inštitutom za raka in drugimi laboratoriji, v katerih so testirali gel, upa, da bodo gel lahko kmalu začeli testirati tudi na ljudeh.

Podoben gel, ki naj bi ščitil pred okužbo z virusom HIV in aidsom so odkrili že julija 2010. Ta je vseboval snov tenofovir, za učinkovitega pa se je izkazala pri 39 odstotkih žensk, ki so ga uporabljale dve leti in pol.

Okužbe z virusom HIV so najpogostejše v Afriki, zadnji podatki pa kažejo, da se okuži največ žensk med spolnim odnosom z moškimi. Mikrobicidni gel naj bi istočasno ženskam nudil zaščito in možnost zanositve, ne da bi predstavljal kakršno koli tveganje za plod, hkrati pa bi lahko uporabljale tudi brez vednosti moških. “Že samo zamisel o tem, da bi imeli na razpolago proizvod, ki bi ga lahko ženske uporabljale za lastno zaščito in bi lahko istočasno tudi zanosile, je fantastična,“ pravi Bethany Young Holt, direktorica združenja Coalition Advancing Multipurpose Innovations, skupine, ki se ukvarja z raziskavami za zdravje žensk in proučuje mikrobicidne gele, kreme ter druge proizvode za zaščito pred okužbo z virusom HIV. Po njenem mnenju pa bi bilo dobro ustvariti tudi gel, ki bi ščitil pred okužbo, istočasno pa tudi pred neželeno nosečnostjo. V tej smeri so že v poteku preiskave, izdelujejo pa kombinirani gel in vaginalni obroček.

Novi gel, ki so ga poimenovali MIV-150, je razvilo švedsko podjetje Medvir. Deluje na principu preprečevanja razmnoževanja virusov oziroma preprečuje okuženim celicam, da bi prenašale virus. MIV-150 ni in ne bo dostopen v obliki tablet, za kar strokovnjaki menijo, da je dobro, saj ne bo imel nobenega vpliva na možnosti zdravljenja v primeru, da bi se ženska pozneje v življenju okužila z virusom. Tenofovir, zdravilo, ki so ga uporabili v enem do sedaj najuspešnejših mikrobicidov in nudi tudi 50-odstotno zaščito pred okužbami s herpesom, pa je dostopen tudi v obliki tablet.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587