Vizita.si
Dallas je v zadnjih treh letih prestal že 20 večjih operacij, vendar ga v tem letu čaka še nekaj manjših korekcijskih posegov, s katerimi mu bodo dvignili povešene dele novega obraza.

Novice

Nov obraz si je želel zaradi štiriletne hčerkice

E. D.
01. 07. 2011 11.24
5

Tri mesece je minilo, odkar je Dallas Wiens dobil nov obraz. Tam, kjer je prej zevala luknja, ima zdaj spet nos in oči, čeprav mu zdravniki vida niso mogli povrniti. Dallas pravi, da se vsak dan počuti boljše in da je najbolj srečen, ker lahko na obrazu spet čuti poljube štiriletne hčerke.

Dallas pravi, da je bila njegova štiriletna hčerka Scarlette razlog, da se je sploh odločil za transplantacijo obraza.
Dallas pravi, da je bila njegova štiriletna hčerka Scarlette razlog, da se je sploh odločil za transplantacijo obraza.FOTO: Reuters
Pred tremi leti je mladi Dallas Wiens v tragični nesreči ostal brez obraza. Med popravljanjem okna na cerkvi se je pomotoma naslonil na visokonapetostni električni vod, ki mu je do kosti požgal celoten obraz in lasišče.
Dallas je v zadnjih treh letih prestal že 20 večjih operacij, vendar ga v tem letu čaka še nekaj manjših korekcijskih posegov, s katerimi mu bodo dvignili povešene dele novega obraza.
Dallas je v zadnjih treh letih prestal že 20 večjih operacij, vendar ga v tem letu čaka še nekaj manjših korekcijskih posegov, s katerimi mu bodo dvignili povešene dele novega obraza. FOTO: Reuters

''Sprva je bil to velik šok, a nikoli nisem bil zaradi tega res globoko užaloščen oziroma obupan,'' o spoznanju, da je ostal brez obraza, pripoveduje 26-letnik. Pravi celo, da se mu morda ne bi toliko mudilo s presaditvijo obraza, če ne bi imel štiri leta stare hčerkice. Ni namreč hotel, da bi jo zaradi njegovega izmaličenega videza sošolci dražili ali da bi se ga zaradi tega sramovala. ''Želel sem si še kdaj iti na šolske prireditve in se ne počutiti, kot da s svojim izmaličenim obrazom žalim druge. Moja hčerka mi namreč pomeni vse na svetu,'' je še povedal. ''Ona je moj štiriletni razlog, zakaj moram biti spet dobro.''

Tako je pred tremi meseci zahvaljujoč spretnim kirurgom v bostonski bolnišnici Brigham and Women's Hospital po treh letih končno dobil nov obraz. Presadili so mu ustnice, nos, kožo, nekaj obraznih mišic in živcev. Darovalca sicer ne pozna, saj si njegova družina želi, da bi za zdaj ostali anonimni, a Dallas pravi, da bi si tako zelo želel spoznati družinske člane človeka, ki mu je dal nov obraz. ''To bi mi pomenilo zelo veliko. Ko bi jih spoznal, bi jih objel in jokal skupaj z njimi,'' pravi. 26-letnik je sicer imel srečo, saj je njegov organizem nove dele obraza dobro sprejel. V zadnjih tednih je imel le manjše alergije, ki so jih zdravniki uspeli brez težav pozdraviti, sicer pa se mu obraz lepo celi. Dallas tudi pravi, da se mu lepo obnavljajo tudi živci na obrazu, saj zdaj že lahko čuti poljube hčerke. ''Prej tudi nisem mogel dihati skozi nos, ker ga nisem imel,'' še pojasni in doda, da lahko zdaj zahvaljujoč novemu nosu spet normalno vdihne in izdihne skozenj. Spet so mu začele rasti tudi dlake na obrazu, tako da zdaj nosi bradico in brke. In prav dobro se mu zdi, da se mora spet briti. Le slep je še vedno, saj mu zdravniki niso uspeli povrniti vida. A tudi s tem se je Dallas sprijaznil in pravi, da se je namesto z očmi preprosto naučil gledati s srcem.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587