Vizita.si
Britanski raziskovalci so izumili novi gel, ki celi kronične rane.

Novice

Novi gel, ki celi kronične rane

K.B.
24. 08. 2010 10.03
0

Novo upanje je na obzorju za številne starejše bolnike, ki se jim zaradi različnih bolezenskih dejavnikov rane ne celijo več dobro. Britanski znanstveniki so namreč izumili novi gel, ki je uspešen pri celjenju kroničnih ran.

Britanski raziskovalci so izumili novi gel, ki celi kronične rane.
Britanski raziskovalci so izumili novi gel, ki celi kronične rane.FOTO: iStockphoto

Gel imenovan Nexagon je razvila skupina britanskih strokovnjakov, ki jih je vodil raziskovalec David Becker, profesor biologije na univerzi v Londonu. Gel deluje tako, da preprečuje proizvodnjo proteina, ki zavira celjenje ran in tako omogoča, da se celice premikajo hitreje in se rana prične celiti. Čeprav so ga do sedaj testirali le na 100 ljudeh, pa strokovnjaki pravijo, da se je pokazal za uspešnega. Ta gel bi lahko imel velik vpliv na celjenje kroničnih ran, kot so razjede zaradi venskega zastoja, razjede na diabetičnem stopalu in preležanine, uporaben pa bi bil tudi pri celjenju ran po operacijah ali poškodbah.

Kdaj sploh govorimo o kronični rani?

Rana postane kronična takrat, ko se ne zaceli v pričakovanem času in je čas celjenja daljši od treh mesecev. Celjenje se predvsem upočasni, ko pride do vnetja rane. ''Ko pride do vnetja kronične rane, se pri večini pokaže nenormalno velika količina proteina, ki zavira celjenje. Da bi to količino zmanjšali, smo naredili gel, ki vsebuje delce DNA, ki zavirajo proizvodnjo proteina,'' razlaga David Becker. Na ta način se rana ponovno lahko celi.

Dosedanje raziskave strokovnjakov, ki so razvijali gel, so pokazale, da so se razjede na diabetičnem stopalu celile veliko hitreje pri pacientih, ki so uporabljali ta gel, kot pri tistih, ki ga niso. Če se razjede v povprečju celijo šest mesecev, pa so se pri večini te rane po uporabi gela zacelile že po štirih tednih. Da bi gel lahko bil uspešen, pa menijo tudi strokovnjaki, ki s tem projektom niso povezani. ''Kot kaže, je ta gel res uspešen pri hitrejši obnovi kože,'' pravi Phil Stephens, vodja tkivnega inženiringa na Univerzi Cardiff. Pri tem pa opozarja, da je izjemno pomembno, da ta gel ne vpliva preveč na vnetje rane: ''Vnetje je nujno, saj očisti rano.''

Gel je preizkusila tudi Connie McPherson, ki so se ji razjede na diabetičnem stopalu ponavljale in bile tako boleče, da je težko zaspala. Kljub operaciji, antibiotikom, steroidom in drugim terapijam pa ni pomagalo nič. Prejšnje leto se je zato pridružila skupini ljudi, na kateri so testirali gel, ki naj bi celil kronične rane. ''To je bil odgovor na moje molitve,'' pravi 58-letna Connie. V le nekaj tednih so se njene rane popolnoma zacelile. ''Preizkusila sem že vse možno in do zdaj ni delovalo še nič.''

V kratkem pa lahko pričakujemo še novo študijo, ki bo odgovorila na odprta vprašanja, kot so, kakšna je najbolj primerna količina gela in kakšni so še lahko stranski učinki. Če bodo nadaljnje raziskave pokazale dobre rezultate, pa bi gel lahko bil na voljo že v nekaj letih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587