Vizita.si
image (28)

Novice

Novo cepivo proti otroški paralizi učinkovito!

Ni.J.
27. 10. 2010 08.41
0

Novo cepivo proti otroški paralizi se je izkazalo kot izjemno učinkovito, saj se je, kot navaja Svetovna zdravstvena organizacija, število na novo obolelih otrok, odkar je cepivo v uporabi, zmanjšalo za več kot 90 odstotkov!

Raziskovalci so v reviji The Lancet objavili študijo, ki kaže, da je novo cepivo proti otroški paralizi veliko bolj učinkovito kot prejšnje. Cepivo je že v uporabi v Afganistanu, Indiji in Nigeriji, strokovnjaki pa verjamejo, da bo s pomočjo cepiva mogoče celo iztrebiti bolezen.

Odpravljanje bolezni

Množično cepljenje z novim cepivom proti otroški paralizi je pripeljalo do zmanjšanja primerov v endemičnih državah. Število primerov na novo obolelih je tako upadlo s 350.000 v letu 1988 na 1606 obolelih otrok v letu 2009.

Otroško paralizo povzročajo trije različni tipi virusa: tip 1, tip 2 in tip 3. Do pred kratkim so cepiva ščitila ali pred vsemi tremi oblikami virusa ali pa samo eno obliko virusa. Zadnji primer otroške paralize tipa 2 je bil zabeležen leta 1999 v Indiji, zato je sedaj potrebno iztrebiti še tip 1 in tip 3, da bi bolezen dokončno izginila.

Avtorji študije so v Indiji izvedli preizkus, v katerem so primerjali najpogosteje uporabljena stara cepiva z novim, ki ga je treba jemati oralno. 830 otrok so tako cepili ali z novim cepivom ali pa z dvema odmerkoma starega cepiva (enega takoj po rojstvu, drugega 30 dni pozneje). Otrokom so pred in po prvem ter drugem cepljenju odvzeli vzorce krvi in izmerili serokonverzijo, pojav protiteles, ki jih proizvede imunski sistem v krvi proti otroški paralizi. Rezultati so pokazali, da je novo cepivo v 30 odstotkih bolj učinkovito pri zaščiti pred otroško paralizo kakor cepivo, ki je bilo v uporabi do tedaj. V Indiji je bilo v preteklem letu tako zabeleženih 464 primerov otroške paralize, letos pa samo 39, v Nigeriji pa je število obolelih upadlo za kar 95 odstotkov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da so za tak upad števila na novo obolelih 'krivi' novo cepivo in uspešni imunizacijski programi. “Novo cepivo je tako uspešno, da bi bolezen lahko v nekaj letih popolnoma izginila,“ je povedal avtor študije dr. Ronald Sutter iz WHO. “Dramatičen upad števila primerov v Indiji in Nigeriji je po našem mnenju posledica novega cepiva in uspešne kampanje za promocijo cepljenja.“

Otroška paraliza (poliomielitis) je virusna bolezen, ki prizadene živčevje. Simptomi so lahko izjemno blagi, lahko pa bolezen poteka tudi v zelo hudi obliki. Največkrat prizadene otroke, ki pri rojstvu ali pozneje niso bili cepljeni proti virusu, zelo redko pa se bolezen razvije pri necepljenih odraslih.

Simptomi, ki spremljajo poliomielitis, so najpogosteje visoka telesna temperatura, vneto žrelo, slabost in bruhanje, glavobol ter otrdelost vratu zaradi vnetja možganskih ovojnic. Ti simptomi se po tednu ali dveh običajno umirijo, lahko pa so posledica okužbe tudi hude bolečine v mišicah, krči in ohromelost, do česar pride zaradi vnetja možganskih ovojnic. Pri paralitični obliki poliomielitisa so največkrat prizadete spodnje okončine, telesna aktivnost pred ohromelostjo pa razvoj paralize le še pospeši. Virus lahko prizadene tudi mišice, ki sodelujejo pri govoru, požiranju in dihanju.

Otroška paraliza izbruhne zaradi okužbe s poliovirusom in je močno nalezljiva, prenaša pa se prek izločkov, hrane in vode. Virus v telo vstopi prek ustne ali nosne votline, izloča pa se prek blata in sline. Po vstopu v telo se virus naseli v žrelu in prebavilih, kjer se najprej razmnožuje (od enega do treh tednov), bolnik pa je najbolj kužen približno od 7 do 10 dni pred nastankom simptomov in po njem.

Otroška paraliza v 90 odstotkih poteka le s simptomi, ki spominjajo na gripo. V tem primeru bolniki popolnoma okrevajo. Se pa paralitični sindrom pojavi pri 10 odstotkih obolelih. Pri teh 10 odstotkih se v kar 60 odstotkih pojavi hrbtenjačna paraliza, pri kateri je umrljivost 11-odstotna. Zdravila za otroško paralizo ni, velja pa, da mora bolnik veliko počivati, s čimer omili ohromelost, poleg tega pa je potrebno bolnike, ki težko dihajo, redno predihavati, tiste, ki imajo obtočne težave, redno spremljati, vsem pa pomagati lajšati bolečine in bolnika zaradi razmnoževanja virusa izolirati.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587