Vizita.si
image (28)

Novice

4-letnici odstranili tvorbo z obraza

Ni.J.
10. 09. 2011 14.41
6

Ob pogledu na 4-letno Samirawit Hallemariam 'Sami' le redko kdo spregleda ogromno tvorbo, ki štrli na levi strani njenega obraza. Vendar deklica odpira novo poglavjem v svojem življenju, zahvaljujoč nesebični pomoči strokovnjakov.

4-letna Samirawit Hallemariam 'Sami' ima na levi polovici obraza ogromno tvorbo, a je kljub temu vesel otrok z iskrivimi očmi, ki izžarevajo nenavadno moč. Ker prihaja iz majhne etiopijske vasice, kjer je medicinska pomoč slaba in težko dostopna, ji do sedaj ni znal nihče pomagati. A vendar se je deklica rodila z žilno malformacijo, stanjem, ki je lahko ob nepravočasnem in neustreznem zdravljenju tudi smrtno nevarno, zato je bila pomoč zanjo nujno potrebna.

K sreči je deklico opazila medicinska sestra Michelle Sorscher, ki dela za dr. Alejandra Berensteina, pozneje pa jo je pod okrilje vzel še Dell J. Russell, ustanovitelj neprofitne organizacije International Children's Outreach Network, ki je deklico iz Etiopije odpeljal v ZDA. Njena družina je ta čas ostala v Etiopiji, v vlogo dekličine skrbnice pa je v času Samijinega domovanja v ZDA vstopila Beverly Brandwine.

Pri žilnih malformacijah si morate predstavljati kopico krvnih žil v obrazu, skozi katere se kri ne pretaka in se zato kopiči v njih. Posledica tega je, da se žile močno širijo,“ pojasnjuje dr. Berenstein, ki inštitut vodi skupaj z dr. Miltonom Wanerjem, ki prav tako dela na Samijinem primeru. “Žilne malformacije se močno razlikujejo od drugih poškodb. Tvorbe so zasičene z ogromnimi krvnimi žilami. Vsak poskus odstranitve je lahko za otroka usoden, saj lahko med njim pride do obsežnih krvavitev in izgube ogromnih količin krvi v zelo kratkem času,“ razlaga še dr. Waner.

Da bi preprečila neželene krvavitve ali kakšne koli druge težave med posegom, sta Waner in Berenstein združila moči in oblikovala posebno tehniko operiranja. “Gre za nov postopek, ki smo ga oblikovali tukaj v New Yorku,“ pravi Waner. “Pacientu vbrizgamo tako imenovani sklerozant naravnost v žilno malformacijo, kar povzroči zgostitev krvi v teh žilah. Ko je gostota dovolj visoka, tvorbo odstranimo.“

Sami je medtem čakal še postopek, imenovan skleroterapija, ki vključuje vbrizgavanje raztopine direktno v veno, zaradi česar se vena zabrazgotini in propade. Sami je prestala tri seanse vbrizgavanja, tako so zagotovili minimalno izgubo krvi med odstranjevanjem tvorbe. 31. avgusta je nato končno napočil čas za odstranitev tvorbe.

Da so deklici odstranili tvorbo, so zdravniki potrebovali le nekaj več kot tri ure, z rezultatom pa so bili zadovoljni prav vsi. “Operacija je potekala izjemno tekoče, brez vsakršnih zapletov,“ pravi Winer. “Odstranili smo ji 90 odstotkov tvorbe. Pod kožo so ostali še 'ostanki' bolezni, vendar ti ne bodo predstavljali večjih težav, Sami pa bo videti odlično. Zgornjo ustnico smo ji poleg tega nekoliko skrajšali po vertikali in horizontali, tako smo dosegli lepšo linijo. Z rezultatom sem izjemno zadovoljen. Žilna malformacija je odstranjena in deklica bo zdrava.“

Sami so iz bolnišnice izpustili že naslednji dan po posegu, nekaj mesecev pa bo še morala hoditi na redne preglede. Zdravniki bodo v tem času ocenili tudi, če potrebuje še kakšen 'kozmetični' popravek, da bo njen obraz bolj simetričen, zatem pa jo čaka le še lepa prihodnost. “Sami privoščim, da bi se vrnila v Etiopijo, vendar pa si želim tudi, da bi obiskovala šolo, saj je izjemno bistro dekletce,“ pravi Beverly. “Sami je že peti otrok, za katerega skrbim. Te otroke močno spoštujem. Naučijo se novega jezika in neverjetno je, kaj vse prestanejo. Zatem pa se vrnejo domov in začnejo s povsem novim poglavjem v življenju.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587