Vizita.si
Naprava bo kar 70 odstotkov bolnikom s srčnimj popuščanjem omogočila, da bodo počakali primernega darovalca.

Novice

Novo upanje za srčne bolnike

STA
06. 01. 2010 12.37
0

V UKC Ljubljana so prvič pri nas kardiološkemu bolniku uspešno vstavili dolgotrajni znotrajtelesni podporni sistem srca.

Naprava bo kar 70 odstotkov bolnikom s srčnimj popuščanjem omogočila, da bodo počakali primernega darovalca.
Naprava bo kar 70 odstotkov bolnikom s srčnimj popuščanjem omogočila, da bodo počakali primernega darovalca.FOTO: iStockphoto
Gre za napravico, s katero zdravijo napredovano srčno popuščanje. 59-letni bolnik se po rehabilitaciji počuti dobro, lahko spet hodi in ne potrebuje več rednih hospitalizacij kot pred operacijo, je pojasnil danes.
Naprava deluje na baterije, ki zdržijo okoli pet ur. Kot je danes pojasnil bolnik Franc Petrič, sam skrbi za menjavo baterij in njihovo polnjenje.
Naprava deluje na baterije, ki zdržijo okoli pet ur. Kot je danes pojasnil bolnik Franc Petrič, sam skrbi za menjavo baterij in njihovo polnjenje. FOTO: iStockphoto

Poseg, ki so ga zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana 24. julija lani opravili v sodelovanju s tremi strokovnjaki iz Texas Heart Institute, je za okoli 70 odstotkom bolnikov s srčnim popuščanjem premostitvena rešitev, da lahko počakajo na ustreznega darovalca srca, je na današnji predstavitvi uspešnega izida posega pojasnil vodja programa za napredovalo srčno popuščanje Bojan Vrtovec.

30 odstotkov bolnikov pa je po besedah Vrtovca takih, pri katerih je ta poseg trajna rešitev, saj zaradi pridruženih bolezni niso primerni za presaditev srca.

Doslej so po svetu vstavili že več kot 3600, v Evropi pa okoli 1000 takih naprav. Gre za majhno črpalko, ki tehta okoli 400 gramov, prečrpava kri iz oslabljenega levega prekata in jo pošilja v sistemski krvni obtok. Delovanje naprave uravnava računalnik, ki prilagaja hitrost delovanja naprave in tako prilagodi pretok krvi, da ustreza biološkim potrebam, je pojasnil kardiokirurg Ivan Kneževič, ki je poseg opravil.

Naprava deluje na baterije, ki zdržijo okoli pet ur. Kot je danes pojasnil bolnik Franc Petrič, sam skrbi za menjavo baterij in njihovo polnjenje. Pojasnil je še, da ga je leta 1997 prizadel infarkt in od takrat so se njegove zdravstvene težave stopnjevale. Pred operacijo ni zmogel več hoje po stopnicah ali v hrib, vsaka dva meseca pa je moral po 14 dni prebiti v bolnišnici. Po presaditvi in obdobju rehabilitacije pa je spet samostojen in se dobro počuti.

Naprava bo pomagala tudi tistim srčnim bolnikom, ki zaradi drugih bolezni niso primerni za presaditev srca.
Naprava bo pomagala tudi tistim srčnim bolnikom, ki zaradi drugih bolezni niso primerni za presaditev srca.FOTO: iStockphoto

Srčno popuščanje je nova epidemija na področju srčno-žilnih bolezni, razlog za to pa je vedno boljše zdravljenje bolnikov z miokardnim infarktom. Ker ti preživijo, se kasneje pojavijo druge težave, kot je srčno popuščanje. Teh bolnikov je vedno več in predstavljajo vedno večji pritisk na UKC Ljubljana, pravi Vrtovec.

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak je ob tem pojasnil, da so ta drag poseg – samo aparatura stane več kot 120.000 evrov – financirali iz sredstev, ki so jih pridobili na internem razpisu za razdelitev terciarnih sredstev v UKC Ljubljana. Študija pa je pokazala, da so v slovenskem prostoru potrebe za dva takšna posega letno.

Vrtovec je danes še izpostavil, da so v letu 2009 v UKC Ljubljana opravili 18 presaditev srca. To je po njegovih besedah največ presaditev na milijon prebivalcev v vseh državah, članicah mreže Evrotransplant. Trenutno je na čakalni listi za presaditev srca 35 bolnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587