Vizita.si
Jecljanje se pojavi pri približno dveh do treh odstotkih otrok.

Novice

Novo upanje za tiste, ki jecljajo

E.T.
11. 02. 2010 15.48
2

Raziskovalci že vrsto let ugotavljajo, kaj povzroča jecljanje, a pravih vzrokov te govorne motnje niso uspeli odkriti. Zdaj pa je, kot kaže, njihov trud obrodil prve sadove. Pravijo namreč, da bi za jecljanje lahko bila kriva okvara genov, ki povzroča tudi hude prebavne težave.

Jecljanje se pojavi pri približno dveh do treh odstotkih otrok.
Jecljanje se pojavi pri približno dveh do treh odstotkih otrok.FOTO: iStockphoto
Raziskava, v katero so bili vključeni ljudje iz Pakistana, Velike Britanije in Amerike, je pokazala, da so se pri vsakem desetem jecljaču pojavile mutacije na enem od treh genov, katerih okvare so krive tudi za hude bolezni prebavil. Pri teh prebavnih obolenjih telo ne izloča določenih encimov, nujno potrebnih za razgradnjo nekaterih snovi, ki jih zaužijemo. Ker se tudi tiste slabe, telesu nevarne snovi nalagajo v organizmu bolnika, lahko nalaganje povzroči težave in nadaljnje okvare v praktično vsakem delu telesa – tudi v možganih.
Jecljanje se pojavi pri enem odstotku odraslih in za marsikoga sprva predstavlja veliko frustracijo.
Jecljanje se pojavi pri enem odstotku odraslih in za marsikoga sprva predstavlja veliko frustracijo. FOTO: iStockphoto

Če so torej prizadeti centri za govor, so lahko posledica mutacije omenjenih genov ne le prebavne bolezni, ampak tudi jecljanje. ''To je prva študija, ki kaže na možnost, da mutacije specifičnih genov povzročajo jecljanje. In to spoznanje odpira tudi povsem nove možnosti za zdravljenje,'' razlaga direktor inštituta, ki je opravljal raziskavo, James Battey.

Če je za jecljanje kriva okvara istih genov, ki povzročajo tudi prebavna obolenja, obstaja namreč velika možnost, da bo terapija za lajšanje težav s prebavo učinkovala tudi pri odpravljanju jecljanja – morda bo torej vbrizgavanje umetno proizvedenega encima, ki ga telo zaradi okvarjenih genov ni zmožno samo proizvajati, pomagalo ne le pri prebavljanju določenih snovi, ampak tudi pri težavah z jecljanjem.

Jecljanje sicer prizadane približno en odstotek odrasle populacije, medtem ko jeclja od dva do tri odstotke otrok. Zaenkrat za jecljanje ne obstaja nobeno čudežno zdravilo. Le terapije, ki pomagajo obvladovati jecljanje in ki številnim pomagajo do te mere, da jecljanje ne predstavlja več ovire za normalno komunikacijo. Ker pa gre za zelo kompleksno govorno-jezikovno motnjo, pri terapiji običajno sodeluje več strokovnjakov – logoped, nevrolog, otolaringolog, psiholog.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587