Vizita.si
Novo zdravilo za zdravljenje Hodgkinovega limfoma naj bi bilo učinkovito, na trg pa naj bi prišlo že prihodnje leto.

Novice

Novo zdravilo za limfom učinkovito?

Ni.J.
10. 12. 2010 13.47
0

Preiskave, ki so jih genetiki opravili v Seattlu, so pokazale, da je novo zdravilo proti Hodgkinovemu limfomu učinkovito. Tretjina bolnikov je po prejemanju zdravila namreč popolnoma ozdravila.

Novo zdravilo za zdravljenje Hodgkinovega limfoma naj bi bilo učinkovito, na trg pa naj bi prišlo že prihodnje leto.
Novo zdravilo za zdravljenje Hodgkinovega limfoma naj bi bilo učinkovito, na trg pa naj bi prišlo že prihodnje leto. FOTO: iStockphoto

Podjetje Seattle Genetics' je v sodelovanju z japonskim farmacevtskim podjetjem Takeda Pharmaceutical Co oblikovalo zdravilo, ki napada rakave celice pri bolnikih s Hodgkinovim limfomom, raziskave in eksperimenti pa so učinkovitost zdravila tudi potrdili, saj je bolezen pri več kot tretjini bolnikov, ki so sodelovali v eksperimentu, prešla v popolno remisijo oziroma mirovanje.

Podjetje, ki je razvilo zdravilo imenovano Brentuximab vedotin, pričakuje, da bo v prvem četrtletju naslednjega leta zdravilo prišlo v rabo, in sicer pri bolnikih s Hodgkinovim limfomom oziroma anaplastičnim velikoceličnim limfomom (ALCL), ki jim trenutne terapije ne pomagajo. “Naš cilj je v prvih mesecih leta 2011 preizkusiti zdravilo na še večjem številu bolnikov, čim prej dobiti rezultate in nato še isto leto lansirati zdravilo na trg,“ je za javnost povedal Clay Siegall, izvršni direktor podjetja Seattle Genetcs'.

V dosedanjih preizkusih zdravila niso primerjali z že obstoječimi, vendar pa je bila popolna remisija bolezni pogostejša kakor pri obstoječih načinih zdravljenja, saj je do nje prišlo pri več kot tretjini pacientov. Poleg tega so rezultati preizkusov pokazali, da so se pri 75 odstotkih ljudi od 102 sodelujočih tumorji skrčili za vsaj 50 odstotkov, pri kar 94 odstotkih vseh pacientov pa se je tumor skrčil vsaj za nianso. V preizkusu so sodelovali pacienti, pri katerih obstoječi načini zdravljenja limfnega raka niso bili učinkoviti.

Pacienti, ki so sodelovali v preizkusu, so se na zdravilo začeli odzivati po približno 29 tednih prejemanja zdravila. Med tistimi, ki so dosegli popolno remisijo bolezni, tega povprečja še niso izmerili, saj bodo zaključke delali na podlagi letnega opazovanja.

Poleg tega, da je izjemno učinkovito, pa naj bi novo zdravilo povzročalo tudi manj stranskih učinkov. Med resnejšimi stranskimi učinki so pri 20 odstotkih pacientov zabeležili nevtropenijo oziroma nenormalno znižanje belih krvničk v krvi, pri 8 odstotkih periferno senzorično nevropatijo, pri 8 odstotkih zmanjšanje števila trombocitov v krvi, pri 6 odstotkih pa anemijo oziroma slabokrvnost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587