Vizita.si
Bodo čez nekaj let poškodovane oziroma uničene kosti nadomestile umetne kosti iz lesa?

Novice

Novost v protetiki! Umetne kosti iz lesa!

E.T.
04. 01. 2010 12.22
0

Italijanski znanstveniki so razvili nov nadomestek za uničene kosti, ki je narejen iz povsem naravnega materiala – iz lesa. Njegova prednost je v tem, da je po sestavi zelo podoben naravnim kostem in da se sčasoma z njimi tudi zlije v eno.

Bodo čez nekaj let poškodovane oziroma uničene kosti nadomestile umetne kosti iz lesa?
Bodo čez nekaj let poškodovane oziroma uničene kosti nadomestile umetne kosti iz lesa?FOTO: iStockphoto
Kot kaže, bodo drevesa v kratkem dobila novo poslanstvo – postala bodo pomembno sredstvo protetike in ortopedske kirurgije. Italijanski znanstveniki so namreč v laboratorijih s pomočjo posebnega postopka uspeli iz lesa narediti nadomestek za poškodovane oziroma uničene kosti, ki je po sestavi zelo podoben naravni kosti. Lesene paličice so večkrat segrevali in jih izpostavljali visokemu tlaku, jim dodali nekaj kalcija in fosforja in v desetih dneh dobili nadomestek, ki je skoraj identičen naravni človeški ali živalski kosti. Ker ima – tako kot naravna kost – luknje, lahko krvna telesca, živci in minerali iz naravnih kosti prehajajo tudi skozi te umetne vsadke, ki se zato sčasoma celo zarastejo skupaj s telesu lastnimi kostmi. ''Njihova prednost ni le v tem, da so zelo podobne naravnim kostem in da se zraščajo z njimi, tako da skoraj ni več videti meje med tem umetnim vsadkom in naravno kostjo. Prednost obdelanih lesenih kosti je tudi v tem, da so sposobne podpirati ostale kosti in da jih čez čas sploh ni treba odstraniti,'' pojasnjuje vodja raziskovalnega projekta dr. Anna Tampieri.
''Prednost obdelanih lesenih kosti je tudi v tem, da so sposobne podpirati ostale kosti in da jih čez čas sploh ni treba odstraniti,'' pojasnjuje dr. Anna Tampieri. (fotografija je simbolična)
''Prednost obdelanih lesenih kosti je tudi v tem, da so sposobne podpirati ostale kosti in da jih čez čas sploh ni treba odstraniti,'' pojasnjuje dr. Anna Tampieri. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Zaenkrat so leseno kost preiskusili le na ovci, ki je bolehala za artritisom. A rezultati so zelo obetavni, pravijo raziskovalci. Kost se je namreč začela sčasoma zlivati z ostalimi kostmi in telo živali, kot kaže, umetnega vsadka ni zavrnilo. Zato znanstveniki, ki sodelujejo v tem projektu, pravijo, da bodo takšen lesen nadomestek lahko vsadili v človeka, ki si je poškodoval kosti v nesreči ali mu jih je uničila kakšna bolezen, na primer kostni rak, že čez kakšnih pet let. A takrat bodo, optimistično zagotavljajo, ti leseni vsadki dali ortopedski kirurgiji povsem nov zagon.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587