Vizita.si
Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča, po nekaterih napovedih naj bi delež bolnikov s srčnim popuščanjem do leta 2040 obsegal več kot 20 odstotkov populacije, starejše od 65 let.

Novice

O srčnem popuščanju v Portorožu

STA/K.B.
30. 09. 2010 10.39
0

Danes se v Portorožu začenja tridnevni simpozij o srčnem popuščanju, kjer bodo predavali številni strokovnjaki iz ZDA in Evrope. Za srčnim popuščanjem namreč vsako leto zboli vse več in več populacije.

Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča, po nekaterih napovedih naj bi delež bolnikov s srčnim popuščanjem do leta 2040 obsegal več kot 20 odstotkov populacije, starejše od 65 let.
Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča, po nekaterih napovedih naj bi delež bolnikov s srčnim popuščanjem do leta 2040 obsegal več kot 20 odstotkov populacije, starejše od 65 let.FOTO: iStockphoto

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam ostalih organov in tkiv. Najpogostejši simptomi in znaki srčnega popuščanja so težko dihanje, zmanjšana telesna zmogljivost in zadrževanje tekočine v telesu.

Za srčnim popuščanjem boleha od dva do pet odstotkov populacije, pri ljudeh, starih nad 65 let, pa ta delež presega 10 odstotkov. Samo v ZDA odkrijejo na leto okoli 700.000 novih bolnikov s srčnim popuščanjem, stroški zdravljenja teh bolnikov pa presegajo 40 milijard dolarjev letno, navajajo organizatorji simpozija.

Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča, po nekaterih napovedih naj bi delež bolnikov s srčnim popuščanjem do leta 2040 obsegal več kot 20 odstotkov populacije, starejše od 65 let. Razlog za to gre iskati v vedno boljšem zdravljenju koronarne bolezni srca. Mnogi bolniki, ki bi v preteklosti umrli zaradi miokardnega infarkta, sedaj živijo dlje, zaradi okvarjenega srca pa se pri njih sčasoma razvije srčno popuščanje.

Čeprav se je preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem v zadnjih letih bistveno izboljšalo, smrtnost teh bolnikov še vedno ostaja zelo visoka, opozarjajo organizatorji simpozija. Kot navajajo, pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov.

Tovrstnim bolnikom so na voljo različne oblike zdravljenja. Poleg zdravil je možno še zdravljenje s krvotvornimi matičnimi celicami, z resinhronizacijskim oziroma dvoprekatnim srčnim spodbujevalnikom, z mehansko podporo levega prekata ter s presaditvijo srca. V lanskem letu so po podatkih Slovenija Transplanta v Sloveniji opravili 18 presaditev srca, od tega jih je bilo 16 urgentnih. Na presaditev trenutno čaka 35 bolnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587