Vizita.si
"Register živi s časom, sedaj pa bo z delovanjem pričel portal SLORA, ki bo še širše odprl vrata vsem, ki potrebujejo dostop do zbranih podatkov o raku," je poudaril Marušič.

Novice

Ob 60-letnici delovanja registra raka bo začel delovati portal SLORA

STA/K.B.
30. 11. 2010 13.36
0

Register raka RS, ki vsebuje podatke o incidenci, preživetju ter prevalenci bolnikov z rakom, bo ob 60-letnici delovanja informacijsko posodobljen, delovati pa bo začel tudi državni spletni portal za elektronski dostop do podatkov o raku v Sloveniji in v svetu SLORA.

"Register živi s časom, sedaj pa bo z delovanjem pričel portal SLORA, ki bo še širše odprl vrata vsem, ki potrebujejo dostop do zbranih podatkov o raku," je poudaril Marušič.
"Register živi s časom, sedaj pa bo z delovanjem pričel portal SLORA, ki bo še širše odprl vrata vsem, ki potrebujejo dostop do zbranih podatkov o raku," je poudaril Marušič. FOTO: Vlada RS

Register raka RS, ki od ustanovitve leta 1950 deluje na Onkološkem inštitutu Ljubljana, je Slovenijo pripeljal visoko na lestvici svetovnih znanosti in sistemov, je na slovesnosti ob 60-letnici delovanja registra dejal minister za zdravje Dorjan Marušič. "Register živi s časom, sedaj pa bo z delovanjem pričel portal SLORA, ki bo še širše odprl vrata vsem, ki potrebujejo dostop do zbranih podatkov o raku," je poudaril Marušič.

Podatki, ki bodo dostopni na portalu SLORA, so pomembni predvsem za načrtovanje na področju primarnega, sekundarnega in tercialnega zdravljena obolelih z rakom, na področju preventive ter pri načrtovanju sredstev, ki so potrebna za obvladovanje rakavih bolezni, je dejal Marušič. Poudaril je, da rak ostaja eno najpomembnejših vprašanj javnega zdravja, tako v Sloveniji kot po svetu.

Številke o raku v Sloveniji so znane, pravočasno odzivanje nanje pa je pomembno, zato je nujen ambiciozen pogled na razvoj registra raka tudi v prihodnje, je poudarila generalna direktorica Onkološkega inštituta Anica Žličar. "Podatki o raku, ki jih zbirajo v registru raka, so namreč skupaj s podatki, ki jih zbira in obdeluje Inštitut za varovanje zdravja, osnova za pripravo državne politike pri obvladovanju raka," je dodala.

Register raka RS je v 60 letih delovanja v svetu dosegel mednarodni ugled, podatki registra pa kažejo, da moramo sedaj velikopotezno uresničiti zamisel, da naj se z obravnavo raka ukvarja manj ustanov, te pa naj bolj poglobljeno obravnavajo več bolnikov, je na slovesnosti še poudaril strokovni direktor Onkološkega inštituta Janez Žgajnar.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587