Vizita.si
image (28)

Novice

Dojenček, ki je presenetil svet!

K.B.
01. 08. 2013 10.03
13

V petek se je v porodnišnici v Nemčiji rodila Jasleen težka kar 6,11 kilogramov. Deklica se je v zgodovino zapisala kot najtežja novorojenka v Nemčiji. Kar je še bolj neverjetno pa je, da jo je mati rodila naravno brez carskega reza.

V petek se je v Leipzigu v Nemčiji rodila deklica Jasleen, ki je tehtala kar 6,11 kilograma in merila 57,5 cm. Njena mati 31-letna Maria je v porodnišnico prišla na dan njenega rojstva in bila popolnoma presenečena nad njeno velikostjo: ''Bila sem šokirana. Moja 11-letna hči je imela ob rojstvu tretjino njene teže, dveletni sin pa nekoliko manj. Res je bil moj trebuh v tej nosečnosti veliko večji kot prej, a niti sanjalo se mi ni, da je otrok v njem tako ogromen,'' je povedala za spletni portal Mail Online. Večina otrok podobne velikosti je rojenih s pomočjo carskega reza, kljub vsemu pa se je Jasleen rodila naravno.

Zdravniki so ugotovili, da je njena velikost posledica dejstva neodkrite nosečniške sladkorne bolezni, ki se običajno razvije v tretjem trimesečju – po 28 tednu nosečnosti – in običajno izgine, ko se dojenček rodi. Sladkorna bolezen je stanje, ko je v krvi preveč sladkorja (glukoze) in to vpliva na normalno delovanje telesa. Nivo glukoze običajno uravnava hormon imenovan inzulin, v nosečnosti pa se pojavi povečana potreba po energiji, zaradi česar se pričnejo intenzivneje izločati tudi hormoni, ki pospešijo izločanje inzulina. Kljub temu pa hkrati tudi otežijo njegovo funkcijo in zmanjšajo občutljivost telesa nanj, zaradi česar lahko raven sladkorja v krvi postane previsoka in ogroža zdravje nosečnice in otroka.

Nosečniško sladkorno bolezen lahko uravnavamo s pravilno prehrano in vadbo, nekatere nosečnice pa potrebujejo celo zdravila. Če bolezen ni nadzorovana, lahko povzroči pretirano rast ploda, preveliko količino plodne vode in poveča tveganja za porodne zaplete. Ker imajo dojenčki višjo telesno težo, kot je to pričakovano za njihovo starost, je porod težji in se dojenček z rameni lahko zatakne v materini medenici. To je nevarno, ker dojenček takrat ne more dihati, zato se pogosto v tem primeru odločijo za carski rez ali vakuumsko ekstrakcijo. Drugi možni zapleti so še tveganje za prezgodnji porod, neonatalna hipoglikemija – če ima novorojenček nizko raven glukoze v krvi, kar lahko povzroči slabo hranjenje, modro obarvana koža, razdražljivost in perinatalna smrt (mrtvorojenost ali smrt kmalu po rojstvu).

Sicer pa je Jasleen s svojo težo postala najtežja novorojenka v Nemčiji in potolkla prejšnji rekord dečka imenovanega Jihad. Ta se je rodil novembra 2011 in tehtal 5,9 kilograma.
 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587