Vizita.si
image (28)

Novice

Fotografija, ki je pretresla javnost

S.C.
05. 06. 2012 08.05
30

Ko je v javnost prišla fotografija obraza 66-letnega Američana, je marsikdo od začudenja ostal brez besed in se zamislil. Njegova leva stran obraza je namreč veliko bolj zgubana od desne.

Voznik kamiona William (Bill) Edward McElligott iz ZDA ima 66 let, vendar je njegova leva stran obraza videti, kot bi jih imel vsaj 20 več. Zdravniki zatrjujejo, da je njegovo stanje posledica njegove službe, ki jo je opravljal 28 let. Ves ta čas je bila namreč ravno leva stran njegovega obraza nenehno izpostavljena soncu, UV-žarki pa so z leti pospešili staranje kože. Gre pravzaprav za fotostaranje obraza, kjer kožo postarajo tako zunanji kot notranji dejavniki. Zoper prve smo nemočni, saj se biološko starajo vsi deli telesa in koža pri tem ni izjema. Zunanji dejavniki so UV-sevanje, kajenje, veter in nekatere kemikalije. Ti neposredno pospešijo staranje kože, a so obvladljivi ali se jim preprosto da izogniti.

Do službe sem z avtom potreboval eno uro, nato sem pogosto od 6 do 15 ur dnevno preživel v kamionu in se eno uro ponovno vračal domov, ves ta čas pa je bila moja leva stran izpostavljena soncu, zaradi česar je bila tudi moja leva roka od nekdaj temnejša od desne,“ pojasni William. “Kreme za sončenje nisem nikoli uporabljal, na razna opozorila se tudi nisem oziral. Sem pa spremembe na obrazu opazil že pred 15 leti, vendar jim nisem posvečal prevelike pozornosti.“ Pri dermatologu se je zglasil šele pred kratkim, ko so ga vnuki začeli spraševati, zakaj ima takšen obraz, vendar pa ta na srečo ni odkril nobenih resnejših poškodb kože. Več bodo pokazale podrobnejše preiskave, ki ga čakajo v naslednjih tednih, je pa njegova zgodba v poduk tistim, ki opravljate podobno službo ali se namenoma izpostavljate škodljivim sončnim žarkom.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587