Vizita.si
Pijavke s svojim sesanjem in tekočino, ki redči kri in jo med sesanjem sproščajo v tkivo, pospešujejo prekrvavitev tkiva.

Novice

Obraz so ji pričvrstili s pomočjo 358 pijavk

Ni.J.
23. 09. 2011 08.21
0

Švedski kirurgi so ženski, ki ji je pes v grozljivem napadu odgriznil večino obraza, le-tega pričvrstili s pomočjo več sto pijavk.

Pijavke s svojim sesanjem in tekočino, ki redči kri in jo med sesanjem sproščajo v tkivo, pospešujejo prekrvavitev tkiva.
Pijavke s svojim sesanjem in tekočino, ki redči kri in jo med sesanjem sproščajo v tkivo, pospešujejo prekrvavitev tkiva.FOTO: iStockphoto

Ženski iz južnega dela Švedske je lastni pes v brutalnem napadu odgriznil in izmaličil večji del obraza, tako da med zgornjo ustnico ter očmi ni imela skorajda nič kože in mesa več. Po napadu so jo takoj odpeljali v bolnišnico, njeni sorodniki, ki so bili v času napada pri njej na obisku, pa so v tem času zbrali koščke mesa in jih shranili na hladno.

Koščke njenega obraza so nemudoma pripeljali v bolnišnico Skane University Hospital v Malmo, te pa so ji kirurgi s pomočjo 358 pijavk pričvrstili nazaj na obraz.

V našo bolnišnico je prispela sredi noči, pripeljali pa so jo iz druge bolnišnice v Malmu,“ je za švedski časopis The Local, ki izhaja v angleškem jeziku, povedal specialistični kirurg Jens Larson. K sebi je poklical še eno specialistko Stino Klasson, ki mu je pomagala pri operaciji. “V tistem trenutku je bila primarnega pomena vzpostavitev vnovična prekrvavitve v odpadlih delih mesa. To nam je uspelo storiti v roku ene ure, nato pa smo začeli operacijo,“ pojasnjuje Klassonova.

Zapleten poseg je trajal kar 15 ur, v tem času pa sta Klassonova in Larsson rekonstruirala ženskino zgornjo ustnico, nos in lica. Med posegom so za spodbuditev prekrvavitve v poškodovani koži uporabili pijavke, saj so znane po tem, da s svojim sesanjem in vbrizgavanjem tekočin, ki redčijo kri, spodbujajo krvni pretok. “Vzreditelju, ki bolnišnico zalaga s pijavkami, je zmanjkalo teh krvosesov, zato smo jih morali med posegom z letalom prepeljati iz Velike Britanije,“ je povedala Klassonova.

Zdravniki so povedali, da je operacija uspela, vendar pa bo ženska kljub temu v prihodnosti potrebovala še nekaj rekonstrukcijskih posegov, da bo njen obraz videti kolikor toliko normalen. “Zaenkrat so rezultati dobri. Uspelo nam je rešiti njen nos, pacientka pa lahko samostojno diha, govori in se prehranjuje,“ je še povedal Larsson.

Čeprav so podobne posege z uporabo pijavk opravljali že drugod po svetu, je bila to prva tovrstna operacija, ki so jo opravili v nordijski regiji. Pacientkinega psa so po napadu evtanazirali. Napad naj bi se zgodil povsem nepričakovano, vzrok zanj pa ni znan.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587