Vizita.si
image (28)

Novice

'Obvod želodca me bo izstradal do smrti!'

K.P.
12. 09. 2012 08.19
7

48-letna Britanka se je odločila odvečne kilograme odpraviti z operacijo, pri kateri so ji naredili obvod želodca. Zadovoljstvo, ki je prišlo s hujšanjem, se je kmalu spremenilo v pravo moro, saj pravi, da se zaradi posega boji za svojo prihodnost, in svojo odločitev obžaluje.

Ko danes kdo zagleda Jayne Clutterbuck, na prvi pogled ne oceni, da je bila včasih čezmerno težka, saj Jayne deluje precej šibko in podhranjeno. Ko je imela 120 kilogramov, je pomislila, da jo morda čaka enaka usoda, kot jo je doživela njena mama, ki je umrla zaradi srčnega infarkta. "Za operacijo sem se odločila, ker imamo v družini zgodovino srčnih obolenj, in mislila sem, da me čaka ista usoda kot mojo mamo. Vendar zdaj mi je še slabše kot prej," je Britanka povedala za spletni portal Mirror.

Med štiriurnim posegom so kirurgi Jayne zmanjšali želodec, zaradi česar lahko poje le manjše porcije hrane. A namesto da bi ji rešil življenje, je obvod želodca njeno življenje le še bolj zagrenil. "Bila sem nesrečna zaradi svoje čezmerne telesne teže. Leta in leta sem preizkušala razne diete in shujševalne programe, vendar je bilo vse brez uspeha. Ko sem gledala svojega vnuka, sem se spraševala, ali ga bom sploh videla odraščati. Za operacijo sem se odločila zaradi svoje prihodnosti," opisuje. Jayne je našla zasebno kliniko, na kateri se je pred posegom pogovorila s psihologom, medicinsko sestro, strokovnjakom za prehrano in kirurgom.

"Sprva sem mislila, da je bila operacija velik uspeh. Predvidevali so, da bom izgubila približno 50 kilogramov, in ko sem tehtala 65 kilogramov, sem se počutila in bila videti zelo dobro. Moja samozavest je zrasla in bila sem srečna. Vendar potem sem še naprej izgubljala kilograme in zdaj jih imam le še 50." Zaradi izrazitega hujšanja je Jayne obiskala zdravnike, ki so kot morebitne vzroke hujšanja že ovrgli kakršna koli bolezenska stanja. Zatrjuje, da jo je obvod želodca izstradal do kosti.

"Zdaj večino časa spim in nimam energije za nič. Še vedno izgubljam kilograme in strah me je, kje se bo vse skupaj končalo. Hujšanje skušam zavirati tudi tako, da jem visokokalorične prigrizke, vendar jih ne morem pojesti veliko, saj mi postane slabo," pove obupana Jayne, ki se zdaj boji, da bi utegnila zaradi nezdravih prehranjevalnih navad zboleti za sladkorno boleznijo. Težave s posledicami posega so močno vplivale tudi na druga področja Jayninega življenja. Trenutno si glede počutja pomaga z antidepresivi, za nekaj časa pa se je povsem skrhalo tudi njeno ljubezensko življenje, a ji partner Nigel še vedno stoji ob strani.

Kirurginja Sally Norton iz bristolske bolnišnice Southmead pojasnjuje, da je obvod želodca praviloma ireverzibilen poseg, razen v izjemnih primerih: "Jaynino počutje ni nujno posledica posega. Menim, da bi se morala s kakim strokovnjakom pogovoriti o primernem načinu prehranjevanja, ki bi ji lahko pomagal k boljšemu počutju. Morda gre tudi za neke vrste podhranjenost, saj je eden od tveganj tega posega tudi ta, da se v organizem ne absorbira dovolj kalorij, vitaminov in mineralov, kot sta na primer kalcij in magnezij. Nobena operacija ni brez tveganja in žalostno dejstvo je, da je morda prav ona ena izmed tistih pacientov z malce manj sreče."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587