Vizita.si
image (28)

Novice

Oče hčeri daroval kožo 'na živo'

Ni.J.
19. 09. 2011 11.34
11

Kmetovalec, čigar hči je v požaru utrpela hude opekline, je prestal poseg, s katerim je hčeri daroval kožo. Ker ni imel dovolj denarja za anestezijo, so mu zdravniki kožo odstranili kar na živo.

31-letni Du Jinhui je svoji hčeri prostovoljno daroval kožo, a ne pod splošno anestezijo, temveč lokalno, ki pri takšnih posegih ne pomaga prav veliko. Njegova 5-letna hčerka je v požaru namreč utrpela hude opekline na kar 60 odstotkih svojega telesa.

Ko sem mu odstranjeval kožo, je kričal in skoraj omedleval zaradi bolečine,“ razlaga zdravnik dr. Shi Longije, ki je operiral Duja v bolnišnici Hebei Friendship. “Kljub neznosni bolečini smo kožo uspešno odstranili. Med posegom me je prosil celo, ali mu lahko odstranimo še malo kože, da bi še bolj pomagal svoji hčeri.“

Shi pravi, da je odstranjevanje kože boleče in tvegano, če je poseg opravljen pod lokalno anestezijo, vendar pa Du trdi, da bi to za svojega otroka storil vsak oče. Za takšen poseg se je odločil, ker si ni mogel privoščiti splošne anestezije. Zdravnike je raje prosil za cenejšo lokalno anestezijo, za 100 injekcij, kolikor jih je prejel, je tako odštel nekaj manj kot 100 evrov. Za lokalno anestezijo pa se ni odločil zgolj zaradi cene, temveč tudi zato, ker je bil to edini način, da je lahko pazil na svojo hčer, medtem ko je bila v operacijski sobi in so ji presajali njegovo kožo. “Če bi bil pod splošno anestezijo, se ne bi mogel premikati kar šest ur, so mi povedali zdravniki. A jaz nisem hotel zamuditi hčerine operacije,“ še pravi Du.

Novica o njegovem pogumu se je dotaknila številnih src, mnogi pa so se začeli spraševati o dostopnosti zdravstvenih storitev za kmečko prebivalstvo Kitajske, ki ni dovolj premožno, da bi si lahko plačalo zdravstveno zavarovanje. Čeprav jim država nekaj stroškov zdravljenja povrne, to še vedno za večino ni dovolj. Du, ki letno zasluži manj kot 1500 evrov, s plačo pa skrbi za svoji dve hčeri, ženo, ki je v požaru prav tako utrpela hude opekline, ter svoje starše, ki živijo pri njem, se tako boji, da bo njegov dolg zaradi hčerinega zdravljenja narasel na več kot 10 tisoč evrov, česar pa si ne more privoščiti. Vendar pa ima Du veliko sreče. Zahvaljujoč medijski pozornosti, ki jo je pritegnil s svojim pogumnim dejanjem, je dobil namreč 3500 evrov donacij za hčerino zdravljenje, zato bo njegov dolg ob koncu zdravljenja znatno manjši.

Zaradi finančnih bremen, ki jih prinaša zdravljenje, kmečko prebivalstvo na Kitajskem tako v primeru resnih in hudih bolezni večinoma zavrača zdravljenje. Raje kakor da bremenijo družino in ji s svojim zdravljenjem nakopljejo dolgove, se prepustijo usodi. Mnogi zato pozivajo k večji učinkovitosti države na področju dostopnosti zdravljenja za ruralno prebivalstvo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587