Vizita.si
image (28)

Novice

Oče zažgal triletno hčer

Ni.J.
08. 12. 2011 11.43
23

Moški iz Kitajske je svojo triletno hčer polil s kerozinom, nato pa jo zažgal. Vzrok? Z ženo, ki je zahtevala ločitev, sta se glede tega sprla, na ta način pa se ji je hotel maščevati.

Triletna deklica Niu Niu iz Kitajske naj bi imela hude opekline, ki prekrivajo kar 14 odstotkov njenega telesa – od tega tri odstotke opeklin predstavljajo opekline tretje stopnje, preostanek poškodb pa opekline druge stopnje. Poškodoval jo je njen oče, ki jo je po sporu z ženo, ki je od njega zahtevala ločitev, polil s kerozinom in zažgal, poroča kitajska spletna stran ChinaSmack. Niu Niu je močno izmaličena, njene rokice pa so praktično neuporabne.

Nesrečen dogodek se je zgodil 19. novembra, ko se je dekličin oče Cao Šjaoming sprl z ženo Šjao Džuan, ki se je hotela ločiti, in postal nasilen. Šjao se je hotela z možem raziti, ker je bil velikokrat jezen, nasilen in se je ukvarjal s hazarderstvom. Ko sta se sprla, jo je vedno tepel, včasih tudi s palico. "Vsakič, ko mu je zmanjkalo denarja, me je poklical, če mu ga nisem dala, pa me je začel tepsti," je povedala. Ukradel in zapravil naj bi tudi denar, ki ga je Šjaojina družina podarila za srečo Niu Niu, ko je bila stara 100 dni. Šjao poleg tega pravi, da je morala možu dajati celo plačo, a on finančno ni skrbel zanjo in za hčer, zato sta bili velikokrat celo brez hrane.

Na dan nesreče je Šjao možu povedala, da se hoče ločiti od njega, a on se s tem ni strinjal. Vedela je, da se bo razjezil in postal nasilen, a še v sanjah si ni mislila, da bo svojo jezo začel sproščati nad Niu Niu, saj tega še nikoli ni storil. A vendar se je motila. Po vročem sporu je Cao ženi namreč pustil sporočilo, da si želi umreti in da bo s seboj na drugi svet vzel tudi njuno hčer. Deklico je odpeljal in nase ter na njeno glavo zlil dve steklenici kerozina. Niu Niu je jokala, a jo je prisilil, da je pred njim pokleknila, nato pa jo je zažgal. Na kraj nesreče so takoj pridrveli zaskrbljeni sosedje in pogasili ogenj, Niu Niu pa so odpeljali na kliniko. Po besedah dekličinega strica Janga Šjaodonga, ki je bil priča dogodku, Cao ni bil poškodovan. Ogenj naj bi zajel le njegovo jakno. Deklica je še vedno v bolnišnici, kjer ji oskrbujejo opekline.

Kako oskrbeti opekline?

Pred začetkom oskrbovanja opeklin je treba najprej določiti tip opekline, saj je za vsako stopnjo opeklin zdravljenje drugačno. Pomembno pa je, da pri zdravljenju opeklin nikoli ne uporabljate ledu, raznih mazil in krem ter ne prebadate mehurjev.

Opekline prve stopnje so površinske, poškodovan pa je le vrhnji sloj kože. Koža je običajno pordela in rahlo otečena, prizadeto mesto nekoliko razbolelo, rane pa se celijo hitro in ne povzročajo brazgotin. Primer tovrstnih opeklin so opekline zaradi čezmernega sončenja. Če opekline ne ovirajo gibanja in ne obsegajo večjih delov telesa, dlani, podplatov, obraza, dimelj, zadnjice ali katerega od večjih sklepov, jih lahko pozdravite z mazili za opekline, sicer pa je treba obiskati zdravnika.

Pri opeklinah druge stopnje sta poškodovani že dve plasti kože. Koža postane močno pordela, pojavijo pa se tudi mehurji. Globoke opekline druge stopnje se običajno celijo dlje kot tri tedne, obvezno pa jih mora pregledati zdravnik. Če nastane mehur, ga nikoli ne poskušajte počiti, saj tako lažje nastane infekcija, opekline pa tudi ne prekrivajte z gazami, saj se lahko gaza prilepi na kožo. Opeklino je treba v prvih minutah ohladiti z mokrimi brisačami, nato pa jo prekriti s kuhinjsko folijo, zaviti v mokro brisačo in čim prej obiskati zdravnika.

Opekline tretje stopnje vključujejo vse sloje kože in povzročajo trajne poškodbe tkiva. Prizadeti so lahko še maščobno in mišično tkivo ter kosti. Prizadeto območje je lahko črno ali izsušeno in belo. Pri opeklinah tretje stopnje je treba čim prej poklicati zdravniško pomoč. Opečenih in prilepljenih oblačil ne smemo odstranjevati, žrtev pa je treba zaščititi pred stikom z gorljivimi materiali in izpostavljenostjo dimu ali vročini. Prepričati se je treba tudi, ali žrtev diha, v nasprotnem primeru pa ji je treba nuditi umetno dihanje. Opeklin tretje stopnje nikoli ne prelivajte z mrzlo vodo, saj lahko povzroči hipotermijo, upočasni pretok krvi in povzroči šok, izogibajte pa se tudi razkužilom. Opekline je treba le zaviti v hladno, mokro in sterilno krpo, brisačo ali gazo in opečeni del nekoliko privzdigniti nad raven srca.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587