Vizita.si
Kot pravi, je obsevanje predstavljalo najbolj mučen del zdravljenja.

Novice

Mladi očka se bori z redko obliko raka

Ni.J.
09. 07. 2010 14.45
0

29-letni očka samohranilec je zbolel za rakom nosne votline, ki običajno napade tudi možgane. Za tem, ko so mu postavili diagnozo, se je njegovo življenje in življenje njegovega štiriletnega sina za vedno spremenilo.

Kot pravi, je obsevanje predstavljalo najbolj mučen del zdravljenja.
Kot pravi, je obsevanje predstavljalo najbolj mučen del zdravljenja.FOTO: iStockphoto

Marca lani se je življenje 29-letnega Rona Haynesa za vedno spremenilo. Med letom domov, ko se je vračal s prijateljeve poroke, je nenadoma omedlel, zraven njega pa je sedel štiriletni sinček Benjamin. Naslednja stvar, ki se je Ron spominja, je clevelandska bolnišnica, a v tistem trenutku ni vedel, kje je in kaj se z njim dogaja.

Odvlekli so me z letala, zbudil pa sem se štiri dni kasneje v bolnišnici,“ pravi. “Vprašali so me, katerega leta smo, a se nikakor nisem mogel spomniti. Vedel sem le, da sem se z letalom vračal domov. Kar mesec dni sem potreboval, da sem se spomnil vsega.“ Medtem ko je Ron okreval, so v New Hampshire prileteli njegovi starši, da bi poskrbeli za Benjamina.

Na letalu je Haynes utrpel hiponatremični napad, do katerega pride zaradi povečanih količin vode in upada koncentracije natrija v krvi. Pet mesecev pred napadom je Ron že prejemal zdravila za zviševanje natrija, kaj je povzročilo napad, pa v tistem trenutku ni vedel nihče. Da bi našel odgovor, je Ron obiskal otorinolaringologa, strokovnjaka za ušesa, nos in grlo, pri katerem je izvedel, da se mu je v nosu naredil polip. Dva tedna kasneje je obiskal dr. Derricka Lina, ki je opravil biopsijo tkiva, analiza pa je pokazala, da ima v nosu zelo redko obliko malignega tumorja, ki se je razvil iz vohalnih celic in ga imenujejo estezionevroblastom.

Estezionevroblastom prizadene približno 4 osebe na 10 milijonov in predstavlja približno 5 odstotkov vseh tumorjev na sinusih. Strokovnjaki verjamejo, da se rak razvije v celicah, ki ležijo v nosni votlini in na površini, ki omogoča vonjanje. Če se tumorja ne zdravi, lahko povzroči izgubo vida in okusa, v najhujšem primeru pa je tudi usoden. Edini način zdravljenja za to obliko tumorja predstavljata obsevanje in kemoterapija.

Rona pa so vse te informacije šokirale. “Od nekdaj sem jedel zdravo in uravnoteženo prehrano, kaditi sem nehal že pred leti, z uživanjem alkohola nisem nikoli pretiraval in redno sem skrbel za svoje telo in formo, zato nisem mogel razumeti, zakaj se mi to dogaja. Štirikrat na teden sem obiskoval fitnes in vsak teden pretekel najmanj 20 kilometrov. Kar naenkrat pa sem dobil raka,“ se spominja trenutka, ko je izvedel za svojo bolezen.

Zdravljenje raka

Rona je operiral nevrokirurg dr. William Curry, specializiran za zdravljenje malignih tumorjev na možganih. “Čeprav se je Ronu rak razvil v nosni votlini, na sinusih, se je že razrasel v možgane,“ pravi. “Res pa je, da je to ozdravljiva oblika raka. Če odstranimo tumor z vsemi poškodovanimi celicami in nato nadaljujemo z obsevanjem, se rak povrne v izjemno malo primerih.“ Curry je namreč mnenja, da je najboljša oblika zdravljenja estezionevroblastoma ta, da odstranijo prav vse celice, ki bi utegnile biti prizadete. Če niso pravilno odstranjene, se rak namreč lahko povrne.

V sodelovanju z otorinolaringološkimi kirurgi je Curry načrtoval kraniofacialno resekcijo, med katero je Ronu 'odkril' kožo na glavi in obrazu, odstranil tumor in nato ponovno sestavil njegov obraz. “Če bi kateri koli od bolnikov videl, kaj se z njim dogaja med operacijo, se najbrž ne bi nikoli odločil zanjo, saj bi se močno ustrašil in zgrozil,“ razlaga Curry. “Še sam si ne morem predstavljati, da bi to nekdo počel meni. Pa sem kirurg!

Dr. Fred Barker, ki kot nevrokirurg dela že 15 let, je v svoji karieri opravil že preko 50 operacij odstranitve estezionevroblastoma, a razloga zakaj se ta oblika raka razvije, še ne pozna. “Estezionevroblastom je oblika tumorja, ki je izjemno redka in jo je zato toliko težje raziskati in proučiti. Za razliko od raka na pljučih, kjer nastanek bolezni povezujemo s kajenjem, se pri tej obliki vzroka ne da definirati.“ Ker pa tumor nastane v nosni votlini, je prognoza običajno zelo dobra, če zdravnik pravočasno odkrije bolezen.

V bolezni se obrne tudi ljubezensko življenje

V začetku postavitve diagnoze se je Ronovo osebno življenje popolnoma zasukalo. Sveže ločen in s 4-letnim sinom se je v tistem obdobju dva meseca sestajal z Alison, ki jo je spoznal prek interneta in s katero sta se izjemno hitro povezala. “Ron je izjemen človek. K njemu me je pripeljal njegov nasmeh, še bolj pa sem se vanj zaljubila, ko sem spoznala njegovo osebnost in ugotovila, koliko skupnega imava v resnici,“ pravi Alison.

Alison se je, preden je izvedela za Ronovo bolezen, nameravala preseliti k staršem, a se je kasneje premislila in odločila, da bo Ronu stala ves čas ob strani. “Alison je res enkratna,“ pravi Ron. “Ves čas bolezni sem jo imel ob sebi, čeprav sem ločen, z otrokom in sem imel raka. Če ne bi bilo nje, mislim, da mi ne bi uspelo.“

Ponovno je lahko očka in mož

Danes, približno leto dni po operaciji, je Ronovo zdravstveno stanje stabilno. Počuti se odlično in končno lahko normalno nadaljuje s svojim življenjem. Vendar pa sta dolgotrajna kemoterapija in obsevanje predstavljala najtežje obdobje v procesu zdravljenja. Med obsevanjem več mesecev ni mogel jesti trdne hrane, poleg tega pa se je okužil tudi s streptokokno bakterijo, zaradi česar je moral prekiniti z obsevanjem. “Čeprav sem bil zaradi okužbe videti, kakor da bi me nekdo z opeko udaril po glavi, sem k sreči takrat zaključil z zdravljenjem.“

Zaradi operacije je Ron izgubil občutek za vonj, vendar pa to ne vpliva bistveno na njegovo življenje. “Ni tako slabo, kakor se sliši. Včasih imam občutek, da dejansko voham stvari, mislim pa, da je več takih vonjev, ki jih ne pogrešam, kot takih, ki jih,“ razlaga. “Vendar pa moram biti zelo previden pri kuhanju. Že večkrat sem mi je namreč zgodilo, da sem prismodil kosilo.“

Ron se je sedaj že vrnil v službo, še bolj srečen pa je, ker lahko končno čas preživlja z osebama, ki ju ima najraje na svetu – s sinom Benjaminom in Alison, s katero sta se aprila 2010 poročila. “Rad bi živel polno življenje, se postaral z Alison in videl sina odraščati. To je vse, kar si želim,“ še zaključuje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587