Vizita.si
image (28)

Novice

Od danes cepljenje proti novi gripi tudi za alergike na jajca

STA
21. 12. 2009 09.21
0

Z današnjim dnem se lahko proti novi gripi cepijo tudi tisti, ki se doslej zaradi alergije na jajca niso mogli.

Cepljenje s cepivom celvapan, ki je namenjeno samo alergikom na jajca, bo potekalo v devetih cepilnih centrih po vsej državi, za cepljenje pa se bo treba naročiti po telefonu.

Slovenija je pretekli teden prejela 10.000 odmerkov cepiva celvapan, ki ga je država naročila za vse, ki so alergični na jajca. Gre za tiste, pri katerih so se po zaužitju jajc ali izdelkov iz jajc pojavili znaki alergične reakcije, kot so kožni izpuščaj, koprivnica, otekline, težave z dihanjem, bolečine v trebuhu in padec krvnega tlaka z motnjo zavesti, oziroma imajo dokazano alergijo na jajca z alergološkimi testi.

S tovrstnim cepivom se lahko cepijo otroci, stari več kot šest mesecev, in odrasli. Potrebna pa sta dva odmerka v razmiku treh tednov. Cepljenje bo potekalo v zdravstvenih domovih Celje, Maribor, Novo mesto, Gornja Radgona, Ravne in Nova Gorica ter zavodih za zdravstveno varstvo Koper in Kranj.

Za vse ostale prebivalce, ki niso alergični na jajca, bo cepljenje potekalo kot doslej, in sicer s cepivom pandemrix, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja. Spremenjeno bo le cepljenje otrok. Strokovna skupina za pandemsko cepljenje pri ministrstvu za zdravje je na podlagi dodatnih rezultatov kliničnih raziskav spremenila priporočila za to starostno skupino.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587