Vizita.si
image (28)

Novice

Odkar so ji odstranili tumor, se ne more nehati smejati

K.B.
08. 08. 2011 08.03
0

Po odstranitvi možganskega tumorja je življenje Enne Stephens postalo nadvse zabavno. Operacija je imela namreč nenavaden stranski učinek, zaradi katerega se deklica kar ni in ni mogla nehati smejati.

Ko sta starša Vanna in Doug Stephens iz Clevelanda svojo hčer obiskala v bolnišnici po odstranitvi možganskega tumorja, sta bila vsa iz sebe, kljub temu pa sta se trudila, da bi bila na videz čim bolj optimistična. A trud kmalu ni bil več potreben. ''Ko sva vstopila v sobo, se je Enne začela na vsa usta smejati in hihitati. Najprej sva bila začudena, nato pa sva se njenega veselja nalezla tudi midva in vse napetosti ter skrbi so v trenutku izginile,'' povesta starša, ki sta bila nad njeno reakcijo presenečena tudi zato, ker so ju zdravniki posvarili, da je večina pacientov po odstranitvi možganskega tumorja depresivnih in jeznih. ''Neverjetno je. Že majhna stvar sproži smeh, in ko se enkrat začne smejati, kar ne more nehati.'' Kot pravijo zdravniki, je smeh posledica psevdobulbarjevega efekta, ki ga povzroča poškodba možganskega živca. Pri nekaterih pacientih se kaže kot neutolažljiv jok ali jeza, spet pri drugih pa kot nenadzorovan smeh. Stanje prizadene okrog pet odstotkov pacientov, ki so prestali operacijo možganov, in se sčasoma umiri. ''Na začetku se je skoraj ves dan smejala, po treh tednih pa vse manj,'' pove Doug. Zdravniki so tako prepričani, da se bodo navali smeha v nekaj tednih povsem umirili.

Sicer so Enne možganski tumor diagnosticirali pri pregledu oči, ko je oftalmolog opazil oteklino za njenim levim očesom. Starše in deklico je takoj napotil v bolnišnico Newcastle’s Royal Victoria, v kateri so jo najprej zdravili s kemo- in radioterapijo, nato pa ji z operacijo tumor odstranili. Kirurgi sedaj upajo, da bo deklica popolnoma okrevala in da se tumor ne bo vrnil. Ocenjujejo, da ima kar 80 odstotkov možnosti, da se bolezen ne bo ponovila. ''Ostali bomo pozitivni in verjeli v to, da bo popolnoma okrevala, kar pa ob Enne in njenem optimizmu ne bo težko,'' je zaključil oče.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587