Vizita.si
V roku petih let naj bi dobili cepivo proti najbolj agresivnim oblikam raka.

Novice

Korak bliže cepivu proti najnevarnejšim oblikam raka

Ni.J.
14. 07. 2010 08.02
0

Strokovnjaki so odkrili cepivo, s pomočjo katerega naj bo mogoče zaustaviti več oblik raka, vključno z rakom dojke, debelega črevesja, danke in rakom materničnega vratu.

V roku petih let naj bi dobili cepivo proti najbolj agresivnim oblikam raka.
V roku petih let naj bi dobili cepivo proti najbolj agresivnim oblikam raka.FOTO: iStockphoto

Kljub napredkom na področju medicine rak letno zahteva več kot šest milijonov žrtev s celega sveta, samo v Sloveniji pa smo leta 2007 zabeležili kar 5.537 žrtev te bolezni. Ljudje najpogosteje zbolevajo za rakom kože (15,5 odstotkov), rakom debelega črevesja in danke (11,9 odstotkov), pljuč (10,4 odstotkov), dojke (9,9 odstotkov) in prostate (8,8 odstotkov). Z novim cepivom pa bi število umrlih in obolelih bilo mogoče bistveno zmanjšati, saj naj bi bilo učinkovito ravno pri teh in še nekaterih oblikah raka, pravijo znanstveniki.

Cepivo naj bi pomagalo omejiti širjenje tumorjev, zmanjšalo njihovo rast in preprečilo širjenje metastaz na druge organe.
Cepivo naj bi pomagalo omejiti širjenje tumorjev, zmanjšalo njihovo rast in preprečilo širjenje metastaz na druge organe. FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki iz univerze v Middlesexu so se pri odkrivanju cepiva ugotovili, da se nekatere najagresivnejše oblike raka in tumorjev (rak dojke, črevesja, jajčnikov, materničnega vratu, mehurja in trebušne slinavke) širijo tako, da proizvajajo hormone, ki jih običajno najdemo zgolj v telesu nosečnic. Gre za hormon humani korionični gonadotropin (hCG), ki sicer predstavlja osnovo testov za preverjanje nosečnosti. Cepivo naj bi delovalo tako, da bi izboljšalo imunski sistem in ga usmerilo tako, da bi napadal in uničeval hCG. Na ta način naj bi se tumorji skrčili in nehali širiti, cepivo pa naj bi preprečilo tudi širjenje metastaz po telesu. Širjenje bolezni na druge organe je namreč najpogostejši vzrok smrti pri bolnikih z rakom. “S pomočjo cepiva se rak ne bo le nehal širiti. Nehal bo tudi metastazirati. Če to nato združite še s kemoterapijo in operativno odstranitvijo rakavega tkiva, imate zdravilo,“ pravi profesor Ray Iles, ki je cepivo razvil. “Verjamem, da bo zdravilo v uporabi že v nekaj manj kot petih letih, a ga je potrebno v tem času še temeljito testirati,“ še dodaja.

Testi na živalih so že pokazali izjemno dobre učinke cepiva, predhodni preizkusi na ljudeh pa že kažejo tud na njegovo varnost. Cepivo trenutno preizkuša 60 moških in žensk, ki so imeli diagnosticiranega raka na mehurju. Preden bo cepivo dostopno za širšo uporabo, pa bodo kljub vsemu potrebna še dodatna, obsežnejša testiranja. “Cepivo nam bo pomagalo pri hitrem napredku zdravljenja invazivnih oblik raka, na kar sem ponosen,“ pravi Iles. “Če se bo izkazalo, da zares deluje in učinkovito uničuje hCG, pa bi ga bilo mogoče uporabiti tudi kot kontracepcijsko sredstvo, ki bi po enem odmerku držalo približno leto dni, zatem pa bi se plodnost popolnoma povrnila.“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587