Vizita.si
So japonski znanstveniki na sledi genu, ki je odgovoren za prezgodnjo izgubo las?

Lepota

Upanje za ljudi s plešo

M.K.
03. 06. 2009 15.45
0

Japonski znanstveniki so odkrili gen, ki je odgovoren za izgubo las in plešavost. Novo odkritje pa bi lahko pomagalo pri zdravljenju in preprečevanju plešavosti.

Raziskave so sicer opravili na miših, vendar znanstveniki pravijo, da gre za gen ki naj bi bil odgovoren za izgubo las tudi pri ljudeh. Kot navajajo na spletni strani Proceedings of the National Academy of Sciences je ekipa raziskovalcev ugotovila, da odsotnost gena sox21 vodi v prezgodnjo izgubo las.

So japonski znanstveniki na sledi genu, ki je odgovoren za prezgodnjo izgubo las?
So japonski znanstveniki na sledi genu, ki je odgovoren za prezgodnjo izgubo las?FOTO: Reuters

Miši, pri katerih so ta gen blokirali, so namreč okoli 15 dni po rojstvu začele izgubljati dlako na glavi. Teden kasneje pa so bile povsem brez dlak.

„Novi lasje začnejo rasti, takoj ko stari izpadejo. A pri miših, na katerih so izvedli poskus, je dlaka začela izpadati zelo zgodaj in čeprav je začela rasti nova, je tudi ta kmalu začela izpadati.“ pravi japonska raziskovalka, ki se ukvarja z razvojem sesalcev.

„Raziskovalci pa se sprašujemo ali je gen sox21 lahko odgovoren tudi za izgubo las pri ljudeh, a se vse bolj nagibamo k temu, da to povsem drži.“ pravi Yumiko Saga iz Inštituta za genetiko na Japonskem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587