Vizita.si
Odkritje predstavlja velik napredek v zdravljenju raka!

Novice

Odkrili nov način zdravljenja raka jajčnikov

Ni.J.
15. 02. 2012 08.07
2

Britanski znanstveniki so prišli do fascinantnega odkritja. Odkrili so gen, ki igra pomembno vlogo pri razmnoževanju rakavih celic. Z nadomeščanjem tega gena bi lahko zaustavili širjenje raka.

Raziskovalci so odkrili, kako pomembna je vloga gena OPCML pri rasti tumorjev.
Raziskovalci so odkrili, kako pomembna je vloga gena OPCML pri rasti tumorjev.FOTO: iStockphoto

Znanstveniki iz londonskega Kraljevega kolidža so odkrili gen, ki naj bi pomembno vplival na širjenje raka na jajčnikih. Gre za tako imenovani gen OPCML, katerega naloga je, da zavira rast tumorjev.

V normalnih celicah gen OPCML proizvaja beljakovine, ki ščitijo pred nenadzorovanim razraščanjem celic, v rakavih celicah pa se gen že v zgodnjem stadiju bolezni inaktivira. Takrat preneha proizvajati 'zaščitne' beljakovine, tumor pa se začne razraščati. Nadomeščanje neaktivnega gena OPCML na površju rakavih celic z novim, aktivnim tako predstavlja novo upanje za zdravljenje raka.

Odkritje predstavlja velik napredek v zdravljenju raka!
Odkritje predstavlja velik napredek v zdravljenju raka! FOTO: iStockphoto

V raziskavo je bilo vključenih 118 žensk z nedavno diagnosticiranim rakom na jajčnikih. Vsem so odvzeli rakave celice in v laboratoriju proučili njihov DNK. Skupina strokovnjakov je odkrila, da se je gen OPCML inaktiviral pri kar 90 odstotkih sodelujočih žensk. Ko so nato v laboratoriju neaktiven gen v rakavi celici nadomestili s polno aktivnim, se je rast tumorja ustavila. “Naše odkritje dokazuje, kako deluje gen OPCML v normalnih in kako v rakavih celicah,“ pravi profesor Hani Gabra iz edinburške izpostave britanskega onkološkega raziskovalnega centra. “Poleg tega pa odkritje nakazuje nove pristope k zdravljenju raka na jajčnikih,“ še dodaja.

Raziskovalci verjamejo, da protirakavi gen deluje tako, da proizvaja beljakovine, ki se usedejo na površje celic jajčnikov in pomagajo celicam, da so njihove površine 'lepljive' in se držijo druga druge. Ko je gen inaktiviran, celice izgubijo svojo lepljivost, zato se začnejo nenadzorovano razraščati, kar spodbudi nastanek rakavih celic. Zdravila, ki bi oponašala delovanje OPCML, bi tako lahko zavirala rast rakavih celic in uspešno pomagala pri zdravljenju te oblike raka.

Potrebne bodo seveda še nadaljnje raziskave, v katerih bodo inaktiviran OPCML nadomeščali z novim pri pacientih, ne le v laboratoriju, in opazovali, ali je sistem zares učinkovit pri zaustavljanju rasti tumorjev. “Odkritje pa nam bo pomagalo tudi razumeti, zakaj se rak pri nekaterih ženskah preneha odzivati na kemoterapijo in razviti nove oblike zdravljenja raka na jajčnikih, ki se pri nekaterih vrne, kljub uspešnemu zdravljenju,“ še dodaja Ian McNeish, profesor ginekološke onkologije na inštitutu Barts Cancer.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587