Vizita.si
image (28)

Novice

Odkrili gen, ki povzroča migreno

A. M. I.
02. 09. 2010 10.19
0

Migrene prizadenejo enega od osmih ljudi na svetu in niso samo izjemno boleče, naporne in izčrpajoče, temveč tudi nevarne. Zdaj pa so znanstveniki našli gen, ki bi lahko bil kriv za nadležne migrene.

Znanstveniki so še bližje odkritju res učinkovitega zdravila za zdravljenje migrene, saj pravijo, da so našli gen, ki bi lahko migreno povzročal. Tako bi lahko nekoč izdelali tudi učinkovito zdravilo, ki bi delovalo neposredno na ta problematičen gen. Kajti za zdaj so na voljo le zdravila, ki lajšajo simptome migrene, ne pa tudi dejanskega vzroka zanje.

Znanstveniki, ki so svoja dognanja objavili v časopisu Nature Genetics, so primerjali DNA tisočih ljudi, ki trpijo zaradi migren, s tistimi, ki migren nimajo. Tako so pri tistih, ki imajo migrene, našli nekakšno gensko napako, ki povečuje možnost za razvoj migrene. Zaradi te genske napake naj bi v možganih oziroma natančneje na spojih možganskih celic kopičil glutamat, ki je sicer ključna molekula v celični presnovi, ki sodeluje tudi pri prenašanju sporočil do možganov. Zaradi njegovega prekomernega kopičenja v glavi naj bi tudi nastala migrena. Tako bi lahko zdravila, ki bi vplivala na kopičenje glutamata v možganih, povsem preprečila razvoj migrene, pravijo raziskovalci.

Čeprav so že nekatera prejšnja odkritja povezala migreno z genom, niti eno še ni našlo povezave med najhujšimi oblikami migrene in tem genom. Profesor Christian Kubisch iz Nemčije, ki je sodeloval v raziskavi, pa pravi, da bo na tem področju sicer potrebnih še kar nekaj dodatnih raziskav, da pa je ta njihova študija pomemben korak k novim dognanjem v zvezi z migrenami.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587