Vizita.si
Če je bila večna mladost do sedaj le neuresničljiva želja mnogih, pa znanstveniki trdijo, da bodo z najnovejšimi odkritji sedaj res lahko izdelali kremo za večno gladko kožo.

Lepota

Odkrili gene za večno mladost!

Katja Benčina
27. 07. 2009 10.35
2

Znanstveniki so odkrili gene, ki so odgovorni za staranje kože in pojav gubic, s tem pa stopili korak bližje k uresničevanju želje mnogih – ohranitev videza dvajsetletnika.

Če je bila večna mladost do sedaj le neuresničljiva želja mnogih, pa znanstveniki trdijo, da bodo z najnovejšimi odkritji sedaj res lahko izdelali kremo za večno gladko kožo.
Če je bila večna mladost do sedaj le neuresničljiva želja mnogih, pa znanstveniki trdijo, da bodo z najnovejšimi odkritji sedaj res lahko izdelali kremo za večno gladko kožo.FOTO: iStockphoto

Kot pravijo strokovnjaki, do večne mladosti ni več daleč. Skupina znanstvenikov je namreč odkrila 1500 genov, ki so odgovorni za nastanek gubic in staranje kože. Ta odkritja pa so revolucionarna, saj bodo na podlagi njih skušali razviti negovalne kreme in zdravila, ki vam bodo po njihovem mnenju res prinesle mladosten videz. Kreme, ki so trenutno na trgu, namreč kljub temu, da so izjemno drage, kožo le zgladijo in napihnejo ali pa zabrišejo videz manjših ali izrazitejših gubic.

Bodo v prihodnosti gube na obrazih starejših res izginile?
Bodo v prihodnosti gube na obrazih starejših res izginile? FOTO: iStockphoto

Po besedah vodje raziskave dr. Jay Tiesmana se teh 1500 genov stara na osem različnih načinov, vsakega od njih pa nadzira druga skupina genov. Potrdili pa so tudi, da je najpomembnejši faktor za mladosten videz kože njena vlažnost. Ker pa med procesom staranja postajajo geni, ki nadzorujejo to funkcijo vedno bolj pasivni, koža svojo vlažnost zmanjša in poveča se nastanek gub. Ugotovili so, da kar 700 genov skrbi za vlažnost kože in prav te bi morali vzpodbuditi.

Pomembno vlogo pri ohranjanju mladostnega videza pa ima tudi kolagen. Ta kožo ohranja čvrsto in elastično. Ker med staranjem postanejo geni, ki vplivajo na razgradnjo kolagena, vse bolj aktivni, se zmanjšuje elastičnost kože. Za razpadanje kolagena pa naj bi bilo odgovornih 40 genov.

Ker pa bo na čudežne kreme treba počakati še nekaj let, vam svetujemo, da se držite nasveta dr. Jaya Tiesmana. Ta namreč pravi, da na pojav prvih gubic in staranje kože ne vplivajo le geni, ampak tudi življenjski stil. Zato se izogibajte stresu ali pa se ga naučite nadzorovati, se zdravo prehranjujte, pijte dovolj vode in si privoščite vsaj pol ure rekreacije na dan.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587