Vizita.si
Ljudje mislijo, da občasna 'rekreativna' uporaba marihuana ni škodljiva, a ta študija je pokazala, da temu ni tako.

Novice

Odkrili, kako le OBČASNO kajenje marihuane vpliva na telo

K.B.
16. 04. 2014 09.48
189

Kajenje marihuane že samo enkrat na teden lahko poškoduje vaše možgane, so odkrili strokovnjaki iz dveh ameriških univerz. Uporaba vpliva predvsem na področje možganov, ki je povezano s čustvovanjem in motivacijo.

Kajenje marihuane samo enkrat tedensko lahko poškoduje vaše možgane, so odkrili strokovnjaki iz dveh ameriških univerz. Uporaba vpliva predvsem na področje možganov, ki je povezano s čustvovanjem in motivacijo.

Če so se predhodnje študije učinka kajenja marihuane osredotočile na pogoste in redne uporabnike, so se tokrat strokovnjaki iz Harvard medicinske univerze in Northwestern univerze v Chicagu osredotočili na uporabnike, ki marihuano kadijo le enkrat ali dvakrat tedensko.

Študija ameriških strokovnjakov kaže, da lahko že občasna uporaba marihuane povzroča spremembe v anatomiji možganov. Vpliva predvsem na področje možganov za čustvovanje in motivacijo.
Študija ameriških strokovnjakov kaže, da lahko že občasna uporaba marihuane povzroča spremembe v anatomiji možganov. Vpliva predvsem na področje možganov za čustvovanje in motivacijo.FOTO: Reuters
Njihova študija je pokazala, da tudi občasno kajenje marihuane lahko poškoduje pomembne strukture možganov, še posebej področji, ki sta povezani s čustvovanjem in motivacijo. ''Ljudje mislijo, da manjša 'rekreativna' uporaba marihuane ne bi smela biti problematična, sploh, če je posameznik sicer uspešen v šoli ali službi. A naši podatki jasno kažejo, da temu ni tako,'' je pojasnil profesor Hans Breiter iz Northwestern University, ki je bil del ekipe znanstvenikov, ki so analizirali MRI posnetke 20 mladih občasnih uporabnikov marihuane v starostni skupini od 18 do 25 let. Pri vseh so bile spremembe direktno povezane s količino marihuane, ki so jo pokadili. Spremembe so vidne na predelu možganov, imenovanem nucleus accumbens, ki je bil nekoliko povečan, in amygdala, ki je bil deformiran. ''To so osrednje, temeljne strukture možganov. Oblikujejo osnovo za to, kako ocenjujete pozitivne in negativne lastnosti o stvareh v okolju in odločajo o njih,'' je pojasnila soavtorica raziskave dr. Anne Blood iz harvardske univerze.

Znanstveniki, katerih odkritja so bila objavljena v žurnalu za nevroznanost (Journal of Neuroscience), menijo, da so spremembe v možganih posledica tega, da se možgani privajajo na redno sicer nizko izpostavljenost marihuani.

Rezultate študije je komentiralo tudi nekaj neodvisnih strokovnjakov, ki se strinjajo, da je raziskava pomembna, saj je razblinila mit o tem, da občasna uporaba marihuane ni škodljiva. Strokovnjak za odvisnost od drog iz ameriškega nacionalnega inštituta za zlorabo drog dr. Carl Lupica je pojasnil: ''Ta študija kaže, da lahko že občasna uporaba marihuane povzroča spremembe v anatomiji možganov. Njihova odkritja so zanimiva, saj so se prejšnje študije v osnovi osredotočale na možgane rednih kadilcev marihuane.'' Britanski strokovnjak iz britanskega raziskovalnega centra Dr. Michael Bloomfield se strinja: ''Dolgo časa že vemo, da redna uporaba marihuane vpliva na možgane. Ta nova, zanesljiva študija pa je prinesla nekatera izjemno zanimiva in pomembna dognanja, saj kaže, da celo občasna uporaba marihuane pri mladih odraslih lahko povzroči spremembe v možganih.'' Poleg tega pa še dodal, da bodo v prihodnosti zanimive tudi dodatne študije, ki bodo kazale povezavo med kajenjem marihuane in duševnimi boleznimi v kasnejšem življenju. ''Te študije imajo potencial za boljše razumevanje nekaterih težav z duševnim zdravjem, ki so povezane z uživanjem konoplje, vključno s shizofrenijo, zlasti ker imajo mladi ljudje, ko pričnejo z uporabo marihuane, večje tveganje za razvoj duševnih bolezni kasneje v življenju.''

Profesor Peter Jones iz univerze Cambridge pa opozarja, da je raziskava sicer zanimiva, a da gre za manjšo študijo, ki bo potrebovala še nadaljnje raziskave.
 

Ljudje mislijo, da občasna 'rekreativna' uporaba marihuana ni škodljiva, a ta študija je pokazala, da temu ni tako.
Ljudje mislijo, da občasna 'rekreativna' uporaba marihuana ni škodljiva, a ta študija je pokazala, da temu ni tako. FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587