Vizita.si
Znanstveniki so odkrili protitelesce, s pomočjo katerega bi lahko zmanjšali rakave tumorje ali jih celo odpravili.

Novice

Odkrili zdravilo proti sedmim oblikam raka!

Ni.J.
30. 03. 2012 08.06
8

Strokovnjaki so razvili zdravilo, ki naj bi imunskemu sistemu pomagalo uničiti rakave celice ter tako zmanjšati in uničiti tumorje. Učinkovito naj bi bilo v boju s kar sedmimi oblikami raka.

Znanstveniki so odkrili protitelesce, s pomočjo katerega bi lahko zmanjšali rakave tumorje ali jih celo odpravili.
Znanstveniki so odkrili protitelesce, s pomočjo katerega bi lahko zmanjšali rakave tumorje ali jih celo odpravili.FOTO: iStockphoto
Novo zdravilo naj bi pomagalo pri zdravljenju raka dojk, prostate, črevesja, jajčnikov, možganov, mehurja in jeter, nekatere študije pa so pokazale, da bi utegnilo biti učinkovito tudi pri zdravljenju nekaterih oblik krvnega raka. Če bi ga pacient začel jemati dovolj zgodaj, bi lahko z njim raka celo v celoti pozdravil, pravijo raziskovalci. Protitelesce, ki je osnova za novo zdravilo, so do sedaj testirali zgolj na miših, v dveh letih pa naj bi njegovo učinkovitost preizkusili tudi na ljudeh.

Protitelesca učinkujejo na beljakovino, imenovano CD47, ki se v večjih količinah nahaja na površju rakavih celic. Beljakovina ščiti rakave celice pred uničenjem s strani imunskih celic, tako imenovanih makrofagov. Zdravilo s protitelesci naj bi blokiralo tako imenovani signal "ne jej me", ki ga oddaja beljakovina CD47, in omogočilo imunskemu sistemu, da napade in uniči rakave celice.

Preizkus, ki so ga opravili na celicah v laboratoriju in na miših, je pokazal, da protitelesca delujejo na več oblik raka, pri tem pa povzročajo minimalne stranske učinke. Pri miših s človeškimi tumorji so protitelesca povzročila zmanjšanje tumorjev, v nekaterih primerih pa so ti izginili. Z zdravilom bi tako lahko bistveno zmanjšali število smrti obolelih za rakom.

"Z blokiranjem signala 'ne jej me', ki ga oddaja beljakovina CD47, smo pri miših zaustavili razraščanje skoraj vseh oblik raka, za katere smo protitelesca testirali. Stranski učinki so bili pri tem minimalni," pravi raziskovalec dr. Irving Weismann z medicinske fakultete na Stanford University v Kaliforniji. "To kaže na dejstvo, da je beljakovina CD47 tista, na katero moramo delovati, da bi iznašli učinkovito človeško terapijo za zdravljenje raka."

Dr. Weismann dodaja, da bi bilo mogoče z zdravilom tudi popolnoma ozdraviti raka, predvsem pri zdravljenju manjših tumorjev. Vendar ob vsem tem poudarja, da zdravilo le ni učinkovalo pri vseh miših in da za zdaj še nimajo dovolj rezultatov za hiter premik na testiranje na ljudeh, temveč bo pri tem potrebna velika mera previdnosti. Ker bo treba opraviti še veliko preiskav, da bodo ugotovili, ali je uporaba zdravila varna in učinkovita, to pomeni, da bo v širšo rabo lahko prešlo šele v desetih letih.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587