Vizita.si
Novi geni pomenijo korak dlje na poti iskanja zdravila.

Novice

Korak bliže k zdravljenju Alzheimerjeve bolezni

Ni.J.
04. 04. 2011 16.20
0

Morda smo še korak bliže zdravljenju za Alzheimerjevo bolezen, saj so strokovnjaki identificirali še pet novih genov, ki povečujejo tveganje za razvoj te zahrbtne in težavne bolezni.

Novi geni pomenijo korak dlje na poti iskanja zdravila.
Novi geni pomenijo korak dlje na poti iskanja zdravila.FOTO: iStockphoto

Novi geni, ki so jih identificirali strokovnjaki, vplivajo na tri procese v telesu, ki povečujejo tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Do sedaj so identificirali že 10 genov, ki povečujejo tveganje za razvoj te bolezni, če bi lahko vplivali na delovanje vseh teh genov, pa bi se tštevilo obolelih zmanjšalo za kar 60 odstotkov, je pokazala raziskava, ki so jo objavili v reviji Nature Genetics. “Vendar je novo zdravljenje še daleč pred nami in ga ne moremo pričakovati prej kakor v roku 15 let,“ pravi profesorica Julie Williams.

Znanstveniki verjamejo, da je bolezen v več kot 80 odstotkih genetsko pogojena. Prvi gen APOE so odkrili pred več kot 17 leti, vendar pa do leta 2009 ni bil odkrit noben nov gen. Profesor Kevin Morgan iz nottinghamske univerze pravi, da tudi stroka še nekako tava v temi.

Na novo odkriti geni vplivajo na tri procese, ki se odvijajo v telesu – način, kako telo obdeluje maščobe in holesterol, mehanizem, s katerim možganske celice predelujejo večje molekule in imunski sistem. Julie Williams, profesorica na univerzi Cardiff in voditeljica mednarodne študije pravi, da je najbolj vznemirljivo odkritje specifičnih genskih procesov. “Sedaj imamo določene cilje, s pomočjo katerih lahko oblikujemo zdravljenje. Če bi lahko dejansko vplivali na delovanje teh genov in zavrli njihov učinek, bi lahko število obolelih upadlo tudi za 60 odstotkov.“

Bolezen je uničujoča, ljudje pa so obupani, saj ni nobenega upanja za ozdravitev. Zdravljenje v prihodnosti zagotovo bo, a ga prej kot čez 10 do 15 let še ne bo,“ razlaga Morgan. Alzheimerjeva bolezen namreč iz leta v leto predstavlja večji problem, predvsem zaradi staranja populacije. Predsednica iz britanskega raziskovalnega centra za Alzheimerjevo bolezen Rebecca Wood pa pojasnjuje, da vsa ta odkritja pomenijo napredek, s pomočjo katerega bi nekoč le lahko premagali Alzheimerjevo bolezen. 

Študija označuje razburljiv napredek. Strokovnjaki bodo morda lahko odkrili vzrok nastanka bolezni in oblikovali učinkovito zdravilom,“ je še navdušena dr. Susanne Sorensen, vodja raziskav v združenju Alzheimer's Society. “Čeprav nas te študije ne bodo pripeljale do tega, da bi lahko napovedovali, kdo bo zbolel za Alzheimerjevo boleznijo in kdo ne, bodo znanstveniki vsaj lahko izvedeli, kako se bolezen razvije. Prav to pa bi nas lahko pripeljalo do odkritja učinkovitih zdravil na dolgi rok.“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587