Vizita.si
Smo z odkritjem, da peptidi, ki se nahajajo v krvi in tkivu ter preprečujejo rast rakavih celic, le še streljaj od zdravila za raka dojke?

Novice

Odkrili snov, ki preprečuje rast raka dojke

Ni.J.
02. 03. 2011 22.44
0

Revolucionarno odkritje ameriških strokovnjakov bi lahko pomenilo novo orožje v rokah medicine v boju proti raku dojke. Odkrili so namreč snov, ki zavira rast tumorja dojke.

Smo z odkritjem, da peptidi, ki se nahajajo v krvi in tkivu ter preprečujejo rast rakavih celic, le še streljaj od zdravila za raka dojke?
Smo z odkritjem, da peptidi, ki se nahajajo v krvi in tkivu ter preprečujejo rast rakavih celic, le še streljaj od zdravila za raka dojke? FOTO: iStockphoto

Ameriški raziskovalci Baptist Medical centra na univerzi Wake Forest so prišli do odkritja, ki bi lahko bil ključnega pomena pri preprečevanju rasti tumorjev pri raku dojke. Gre za peptid, ki ga najdemo v krvi in tkivu ter zavira rast in razmnoževanje rakavih celic.

Študija, ki so jo opravili na živalih, sta vodili Patricia E. Gallagher in E. Ann Tallant. Prišli sta do ugotovitve, da peptid, tako imenovani angiotenzin-(1-7), ki med drugim povzroča krčenje žil in poviša krvni tlak, lahko napade rakave celice v tkivu dojke na dva načina. Preprečuje lahko rast celic tumorja dojke ali pa preprečuje rast tumorja, povezanih fibroplastov, celic tumorjevega mikrookolja in tkiva, ki obdaja tumor.

V študiji so podganam za potrebe raziskave vbrizgali človeške celice, ki tvorijo raka dojke. Te so omogočile razvoj dveh najpogostejših oblik raka dojke. Kot piše v poročilu v reviji Cancer Research, so podgane, ko se jim je razvil rak dojke, razdelili na dve skupini. Prva je 18 dni prejemala injekcije angiotenzina-(1-7), druga pa samo injekcije fiziološke raztopine. Ob zaključku preizkusa se je pri prvi skupini podgan, ki so jih zdravili z angiotenzinom-(1-7), tumor v povprečju skrčil za 40 odstotkov, pri drugi pa ni bilo učinka.

Napovedi so nedvomno odlične, sedaj bo potrebno počakati le še dokončne študije in pridobiti še zadnje potrditve, zatem pa bo na vrsti preizkušanje metode zdravljenja na ljudeh.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587