Vizita.si
Korenje

Novice

Odkrili kemikalijo, ki uničuje rakaste celice

M.K.
18. 08. 2009 10.30
2

Raziskovalci so prvič identificirali kemikalijo oz. spojino, ki selektivno uničuje obolele celice.

"Po dolgem času raziskovanja in spraševanja, ali je možno odkriti spojino, ki bi uničevala rakotvorne celice, smo dokazali, da je to mogoče, " je povedal Piyush Gupta, raziskovalec z inštituta v Bostonu.

V boju proti t. i. »materinskim rakastim celicam«, ki so do zdaj veljale za nepremagljive in odporne na sevanje ter kemoterapijo, so znanstveniki končno razvili kemikalijo imenovano salinomicin, ki uspešno uničuje rakave celice. Še več, salinomicin naj bi bil še učinkovitejši od kemoterapije. Poskusi, ki so jih izvedli na miših, ki so imele rakave tumorje, so pokazali, da je spojina bolj učinkovito zavrla nastanek novih tumorjev, kot pa taxol – kemoterapijsko sredstvo.

Prvi uspešni poskusi so bili narejeni na bolnicah z rakom dojk.
Prvi uspešni poskusi so bili narejeni na bolnicah z rakom dojk.FOTO: iStockphoto

Prvi uspešni poskusi so bili narejeni tudi na ljudeh in sicer na bolnicah, ki so zbolele za rakom dojke. Zdravniki pa napovedujejo, da naj bi zdravilo učinkovalo tudi na druge oblike rakavih obolenj. Napovedujejo, da bo imelo odkritje spojine velik pomen pri izdelavi zdravil v prihodnosti. Žal pa bo treba, preden bodo zdravilo tudi uradno potrdili, opraviti še veliko raziskav.

Za svoje zdravje lahko precej naredite tudi sami

Uživajte zdravo hrano, veliko se gibajte ter recite ne škodljivim razvadam in odvisnostim. Znanstveniki so dokazali, da proti raku preventivno delujejo nekatera živila (sadje in zelenjava), ki vsebujejo določene snovi – »uničevalce« rakastih celic.

Preventivno proti raku deluje tudi uživanje zdrave hrane, gibanje in skrb za svoje zdravje.
Preventivno proti raku deluje tudi uživanje zdrave hrane, gibanje in skrb za svoje zdravje.FOTO: iStockphoto

Britanski znanstveniki so denimo ugotovili, da redno uživanje korenja močno zmanjša nevarnost za rakava obolenja. Enako velja za paradižnik. Tudi začimba ingver sodi med varovalna živila. Je močan antioksidant, ki sodi med najučinkovitejša naravna zdravila proti raku. Pa tudi kapusnice, od brokolija, zelja, cvetače in brstičnega ohrovta, odlično delujejo na organizem. Predvsem brokoli deluje preventivno proti raku širokega črevesja. Zdravilen je tudi česen, soja itd. Ne pozabite tudi na pitje zelenega čaja, ki je še posebno učinkovit in blagodejno deluje na zdravje vašega organizma …

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.

 


 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587