Vizita.si
Anton Kastelic pravi, da se odnos okolice do invalidov v zadnjem času izboljšuje.

Novice

'Odnos do invalidov se izboljšuje!'

Eva Doljak
03. 12. 2010 07.10
0

Čeprav se je v smeri enakopravnosti in samostojnosti invalidov v zadnjih letih marsikaj izboljšalo, so nekatera področja še vedno pomanjkljivo urejena. O tem smo ob mednarodnem dnevu invalidov spregovorili s predsednikom Društva invalidov Ljubljana center Antonom Kastelicem.

Anton Kastelic pravi, da se odnos okolice do invalidov v zadnjem času izboljšuje.
Anton Kastelic pravi, da se odnos okolice do invalidov v zadnjem času izboljšuje.FOTO: iStockphoto
Še vedno velikokrat slišimo, kako za invalide v naši državi ni dovolj dobro poskrbljeno. Kaj je tisto, kar bi bilo treba po vašem mnenju nujno urediti oziroma izboljšati?

Urediti oziroma izboljšati bi bilo še vedno treba zaposlovanje invalidov – nihče se ne ukvarja s tako imenovano ''pasivno evidenco'' na Zavodu za zaposlovanje. Invalidi bi morali imeti tudi boljše možnosti za javna dela, in sicer v smislu, da bi bilo dobro podaljšati obdobje z enega na tri leta, in to brez dodatne administracije oziroma prijave na razpis. Poleg tega bo v prihodnjem letu za javna dela namenjenih manj sredstev. Sicer pa pogrešamo tudi razpise za inovativne projekte pri Skladu RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov.

Kaj je vendarle tistega dobrega pri nas, kar bi želeli izpostaviti? Katere so dobre stvari, ki jih je država v zadnjem času naredila za invalidne osebe?

Dobro je vsekakor to, da se veliko dela na zakonodaji. Ureja se na primer akcijski program za invalide, dostopnost za invalide na volišča … Dobro so urejeni javni prevozi za invalide, na primer na mestnih avtobusih …

Invalidi se na društva obrnejo, ko potrebujejo kakšen pravni nasvet ali samo pogovor z nekom, ki doživlja podobne težave kot oni sami.
Invalidi se na društva obrnejo, ko potrebujejo kakšen pravni nasvet ali samo pogovor z nekom, ki doživlja podobne težave kot oni sami. FOTO: iStockphoto

Katere so tiste največje težave, s katerimi se po vašem mnenju srečujejo invalidi v sodobni družbi?

Invalidi so še vedno težko zaposljivi, še posebej starejši invalidi zelo težko najdejo zaposlitev. Pogosto naletijo tudi na težave pri premestitvi na drugo delovno mesto. Nekatere javne zgradbe so jim še vedno nedostopne.

Se vam zdi, da se je odnos okolice do invalidov v zadnjih letih izboljšal, da jih okolica ne jemlje več kot tako zelo drugačnih?

Da. Mislim, da se odnos do invalidov izboljšuje.

Zakaj se invalidi obrnejo na društva? Kako jim pomagate?

Največkrat potrebujejo pravni nasvet ali samo pogovor z nekom, ki doživlja podobne težave kot oni sami. Želijo si druženja s sebi enakimi, veliko jih je osamljenih in iščejo družbo. Nekateri se znajdejo v socialni stiski in ne vedo, kam se lahko obrnejo, pa se potem po pomoč zatečejo na društvo. Sicer se v naše društvo včlanjujejo delovni invalidi I., II., in III. kategorije in osebe s telesno okvaro ter osebe s trajno okvaro zdravja

Kakšne dejavnosti potekajo v vašem društvu?

Prek krovne organizacije Zveze delovnih invalidov Slovenije ponujamo brezplačno pravno pomoč s področja delovnopravne zakonodaje, ponujamo pa tudi usposabljanje za prostovoljce, zaposlene in brezposelne invalide, različne delavnice (ročna dela, terapevtske), programe rekreacije in druženja. Ponujamo pa tudi različno informativno gradivo.

Društva invalidom poleg pravnih nasvetov, delavnic in usposabljanj ponujajo tudi programe rekreacije in druženja.
Društva invalidom poleg pravnih nasvetov, delavnic in usposabljanj ponujajo tudi programe rekreacije in druženja.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587