Vizita.si
Melissa je izvedela, da se ji je možganski tumor po operaciji vrnil, njeno edino upanje pa je ostala 250.000 dolarjev draga protonska terapija.

Novice

Protonska terapija jo je ozdravila smrtonosnega raka

Ni.J.
14. 01. 2010 11.00
0

28-letna Melissa je zbolela za možganskim tumorjem. Dve leti po operaciji se je bolezen vrnila, njeno edino upanje za življenje pa je ostala posebna, 250.000 dolarjev vredna protonska terapija!

Melissa je izvedela, da se ji je možganski tumor po operaciji vrnil, njeno edino upanje pa je ostala 250.000 dolarjev draga protonska terapija.
Melissa je izvedela, da se ji je možganski tumor po operaciji vrnil, njeno edino upanje pa je ostala 250.000 dolarjev draga protonska terapija.FOTO: iStockphoto

Melissa Huggins je zbolela za smrtonosno obliko možganskega tumorja. Ker ga ni bilo mogoče operativno odstraniti, so zdravniki obupali nad zdravljenjem 28-letnice. Edina možnost, ki ji je še ostala, je bila nova oblika zdravljenja, protonska terapija, ki jo za zdaj izvajajo le v ZDA. Da bi Melissa lahko odšla na zdravljenje, ki stane kar 250.000 dolarjev pa sta obe – Melissa in njena sestra Katrina, odpovedali svoji sanjski poroki in tako Melissi omogočili zdravljenje.

Melissi so možganski tumor diagnosticirali pet let potem, ko je začela trpeti zaradi hudih migrenskih glavobolov. “Glavoboli so se sčasoma okrepili in postali pogostejši, toda zdravnik mi je dopovedoval, da je to le migrena in mi predpisal zdravila proti bolečinam. Ko mi ta niso pomagala več, sem obiskala zasebnega nevrologa v Windsorju, ki je ugotovil, da imam možganski tumor,“ se spominja Melissa. “Mislila sem, da živim v najhujši nočni mori.“

Melisso je nato čakala operacija, s katero so ji odstranili tumor, a je dve leti po operaciji izvedela, da se je tumor ponovil. Zaradi prevelikega tveganja je zdravniki tokrat niso hoteli operirati. Njeno edino upanje je tako ostala pregrešno draga protonska terapija, ki jo izvajajo v ZDA.

Zdravniki Melisse niso več hoteli zdraviti, saj bi bilo tveganje preveliko. Kemoterapija namreč deluje tudi na zdravo tkivo, s čimer bi lahko poškodovali možgansko deblo, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju dihanja in srčnega utripa.
Zdravniki Melisse niso več hoteli zdraviti, saj bi bilo tveganje preveliko. Kemoterapija namreč deluje tudi na zdravo tkivo, s čimer bi lahko poškodovali možgansko deblo, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju dihanja in srčnega utripa.FOTO: iStockphoto

Melissa, njena sestra Katrina in starši so nemudoma začeli zbirati denar za zdravljenje. Nekaj so ga zbrali s prostovoljnimi prispevki, večino finančnega bremena pa so nosili sami. “Z zaročencem Jamesom Pegramom sva načrtovala poroko, a si je nisva mogla privoščiti, če sva želeli rešiti moje življenje. Kmalu zatem je k meni prišla tudi Katrina in mi prinesla denar, ki ga je privarčevala za svojo poroko,“ pravi Melissa. “Denarja sprva nisem hotela vzeti, ker sem vedela, koliko ji pomeni poroka, a je vztrajala, za kar sem ji neizmerno hvaležna. Je najboljša sestra in imam jo najraje na svetu!

Ko je zbrala dovolj denarja, je Melissa odpotovala na zdravljenje v Boston. Po osmih tednih intenzivnega zdravljenja se je vrnila domov, kjer je lahko znova nadaljevala s kemoterapijo. Po zaključku terapije pa je Melisso končno čakala vesela novica. “Zdravniki so mi povedali, da je zdravljenje pomagalo in da se je tumor občutno zmanjšal. Lepše novice si ne bi mogla zaželeti. Dobila sem potrditev, da se je sestrino in moje dejanje obrestovalo.“

Po uspešnem Melissinem zdravljenju sestri znova načrtujeta poroki, ki sta se jima zaradi visoke cene zdravljenja morali odpovedati.
Po uspešnem Melissinem zdravljenju sestri znova načrtujeta poroki, ki sta se jima zaradi visoke cene zdravljenja morali odpovedati. FOTO: iStockphoto

Melissa in Katrina zdaj spet načrtujeta poroki in upata na svetlo prihodnost. “Ne vem, kaj mi bo prihodnost prinesla. Vsak dan je zame nekaj posebnega in uživam v vsakem trenutku svojega življenja,“ pravi Melissa. “Ko so mi zdravniki povedali, da mi ne morejo več pomagati, sem bila čisto obupana. Sedaj pa se lahko zahvalim terapiji in sestri, ki sta mi podarili novo življenje.“

Protonska terapija na žalost prinaša koristi le manjši skupini ljudi,“ pravi profesor Gillies McKenna. “Uporablja se predvsem za zdravljenje otrok, saj se sevanje osredotoči zgolj na tumor, zdravo tkivo pa ostane nedotaknjeno. Redko se uporablja tudi za zdravljenje rakavih tkiv, ki jih drugače ni mogoče pozdraviti. Vsekakor pa upam, da bo tovrstno zdravljenje postalo dostopno tudi za širšo javnost.

Protonska terapija je bolj natančna oblika zdravljenja, kot sta kemoterapija in radioterapija. Deluje namreč naravnost na tumor in ne poškoduje drugega tkiva in organov, zaradi česar je manjše tudi število stranskih učinkov, moč sevanja pa je lahko močnejša.

S protonsko terapijo je mogoče ozdraviti tumorje, ki so omejeni na ožje območje telesa, možno pa jo je kombinirati s kemoterapijo, radioterapijo ali po operaciji. Zdravljenje traja od enega dneva do sedmih tednov, dokončen učinek terapije pa je uspešen, če se tumor po petih letih ne ponovi.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587