Vizita.si
image (28)

Novice

Odpravil se je teč. A končalo se je tako!

L.E.
11. 04. 2016 10.55
6

21-letni študent se je tistega dne odpravil teč. Ni se prvič udeležil polmaratona. A nihče si ni mislil, da lahko mladega fanta, polnega energije, zadene kap. Na srečo je preživel, a tega ne bo nikdar pozabil.

 

21 kilometrov je treba preteči na polmaratonu in Alex Valentine je bil že na šestnajstem, ko ga je naenkrat zadela kap. Nenadoma je mladenič, ki se je vedno veliko ukvarjal s športom, spoznal, da ne more uporabljati leve strani telesa. Padel je po tleh, prihitel je rešilec in ga odpeljal na urgenco. Tam so se morali kirurgi hitro odzvati, da bi mu rešili življenje. Morali so mu odstraniti del lobanje, da bi zmanjšali oteklino, ki je pritiskala na njegove možgane.

Resnično. Vsako jutro, ko sedaj vstanem sam in se sam umijem, sem za to hvaležen. Prej nisem razumel, za koliko stvari smo lahko ljudje že hvaležni. To je izkušnja, ki je zelo frustrirajoča. Ampak hkrati me je ogromno naučila.

To se je zgodilo lanskega maja. Alex je živ. Njegov cilj je spet postati tekač. A v preteklem letu se je moral najprej spet naučiti govoriti. Naučiti se je moral tudi najbolj preprostih stvari, kot je  uporaba stranišča. Vedno aktivni športnik je zaradi možganske kapi na vozičku, a skuša spet shoditi. Vztrajno vadi in s pomočjo pomagal nekaj metrov že lahko prehodi. Tako hitro se lahko spremeni usoda. Alex je bil študent elektrotehnike, v prostem času pa športnik. Danes upa, da bo lahko kdaj tekmoval v atletiki za invalide.

Tistega dne se spomni zelo slabo. "Spomnim se, da sem se že od začetka teka počutil malo slabo, ampak mislil sem, da sem le utrujen in sem nadaljeval," pripoveduje. "Nato pa naenkrat polovice telesa nisem mogel uporabljati. Bilo je res grozno." Predtem bi vsak teden pretekel kakšen polmaraton brez kakršnih koli težav. Sprva se je med okrevanjem izogibal prijateljem in družbenim omrežjem, ker ni mogel poslušati in brati, kaj vse zamuja. Potem se je sprijaznil. "Zdaj se spet želim vrniti v šport. Vsak dan se trudim, da bi izboljšal svoje fizične sposobnosti. Upam, da bom spet tekel. Ni me strah. Mislim, da ni velike možnosti, da bi me kap zadela še enkrat." Namerava tudi nadaljevati študij, in sicer zato ker je njegov cilj z znanjem elektrotehnike iznajti tehnologijo, ki bo pomagala pri rehabilitaciji ljudi po kapi. "V prihodnosti bom ustanovil podjetje, ki se bo ukvarjalo s to tehnologijo," pove 21-letnik, ki namerava to, kar se mu je zgodilo v življenju, uporabiti za nekaj pozitivnega. "Resnično. Vsako jutro, ko vstanem sam in se sam umijem, sem za to hvaležen. Prej nisem razumel, za koliko stvari smo lahko ljudje že hvaležni. To je izkušnja, ki je zelo frustrirajoča. Ampak hkrati me je ogromno naučila." Zaradi nje je postal boljši in močnejši človek.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587