Vizita.si
Redni zobozdravniški pregledi bi lahko rešili mnogo življenj!

Novice

Odrezali so mi pol jezika

Ni.J.
02. 02. 2010 14.59
0

35-letni Andy je zbolel za rakom v ustni votlini. Na jeziku se mu je naredil velik tumor, ki ga niso mogli pozraviti drugače, kakor da so mu odrezali polovico jezika in ga nadomestili s tkivom iz zapestja.

Redni zobozdravniški pregledi bi lahko rešili mnogo življenj!
Redni zobozdravniški pregledi bi lahko rešili mnogo življenj! FOTO: iStockphoto
35-letni Andy Large je zbolel za rakom v ustni votlini. Tumorja, ki se mu je najprej razvil na jeziku, niso mogli odstraniti drugače, kakor z operacijo. Po posegu je ostal brez večjega dela jezika in žlez, ki proizvajajo slino, zato mora sedaj vedno nositi s seboj plastenko vode, da ohranja usta dovolj vlažna.

Ko se mi je bolezen začela razvijati, sem se počutil povsem normalno, res pa je, da me je približno 18 mesecev močno bolel jezik,“ pravi Andy, ki priznava, da je prve znake bolezni preziral. “Bolečina je bila celo tako močna, da nisem mogel jesti drugače, kot le na eni strani ust.“ Ker ga je bilo strah obiskati zdravnika, je to storil šele kasneje.

Nekega večera, ko je Andy jedel pico, pa se mu je na jeziku naredila globoka vdolbinica, v kateri se je začela kopičiti hrana. “Občutek je bil grozljiv,“ se spominja. “Take bolečine nisem občutil še nikoli, zato sem sklenil, da bom takoj zjutraj obiskal zdravnika.“ Zdravnik pa ga je nemudoma napotil k specialistu. Preiskave so pokazale, da je imel Andy raka v ustni votlini.

Ko sem izvedel, kaj mi je, sem se onesvestil. Bilo mi je nerodno, padel sem s stola, a se nisem mogel kontrolirati. Bil sem obupan,“ priznava. “Ko izveš, da imaš raka, takoj pomisliš na vse najslabše.“

Čez 14 dni so Andyja operirali. Med operacijo, delno glosektomijo, ki je trajala kar 15 ur, so mu morali zdravniki odrezati večji del jezika. Rak se je takrat že razširil v vrat in prsni koš, zato so morali zarezati tudi v čeljust, da so lahko dosegli prizadeto tkivo in odstranili limfne vozličke. “Bilo je, kakor da bi mi oluščili cel obraz,“ se spominja Andy. “Nikoli se nisem obremenjeval s svojim videzom, toda po operaciji sem bil res grozen na pogled. Na obrazu sem imel 25-centimetrsko brazgotino, ki je segala od ustnice navzdol po vratu.

Po operaciji je Andyja čakala še radioterapija, s katero so uničili preostanek rakavih celic. Po koncu radioterapije pa ga je čakala še rekonstrukcija jezika. Iz zapestja so mu vzeli meso, saj naj bi se najbolj ujemalo z jezikom, sedaj pa ima polovico jezika rdeče in polovico jezika svetlejše barve. Andy tri mesece po operaciji ni smel jesti ničesar, razen tekoče hrane. “Po operaciji sem se moral ponovno učiti govoriti. Največje težave pa mi je povzročalo pomanjkanje sline. Zaradi tega moram sedaj konstantno piti vodo,“ pravi Andy. Njegov jezik pa je sedaj tudi veliko bolj občutljiv za okužbe – še posebej na stiku med novim in starim delom jezika.

Po uspešnem zdravljenju so zdravniki Andyju povedali, da je imel izjemno resno obliko raka, ki je že precej napredovala in da niso bili prepričani, če mu bo uspelo premagati bolezen. Toda Andyju je uspelo, zato še naprej ostaja optimističen in hvaležen vsem, ki so mu pomagali premagati bolezen.

Rak v ustni votlini

Rak v ustni votlini obsega 5 odstotkov vseh rakastih obolenj. Kljub lahki dostopnosti pa je diagnoza zaradi poredkih kontrolnih pregledov pri zobozdravniku običajno prepozna. O tem priča tudi dejstvo, da ima v času postavljanja diagnoze polovica pacientov metastaze razširjene že v oddaljenih organih.

Kako ga prepoznati

Rak v ustni votlini nima specifičnega videza. V raka se namreč lahko razvije vsaka sprememba sluznice, še posebej, če traja nekaj tednov. V začetni fazi lahko raka na oralni sluznici prepoznamo po rdečih ali belih spremembah, lahko pa pride tudi do erozije oziroma manjše razjede ali izrastka. Na spodnji ustnici se lahko naredi tudi krasta. V napredovali fazi iz manjše zraste večja razjeda z nepravilno površino, dvignjenimi robovi in trdim dnom, v sluznici pa lahko nastane celo zatrdlina.

50 odstotkov vseh rakavih obolenj v ustni votlini je lociranih na jeziku, še posebej na stranskih robovih ali spodnji strani jezika. Sledijo diagnoze raka na dnu ustne votline, na dlesni, sluznici na zobnem grebenu, obrazni sluznici in na nebu. Dvakrat pogosteje zbolijo moški kot ženske. Posebej so ogroženi moški po 40. letu starosti.

Dejavniki tveganja

Natančen vzrok za nastanek raka ustne votline ni znan, dejstvo pa je, da k njegovem razvoju prispevajo kajenje pipe (rak ustnega dna), cigar (rak neba) in cigaret (rak jezika), uživanje alkoholnih žganih pijač, izpostavljanje soncu (rak na spodnji ustnici), draženje sluznice zaradi poškodovanih zob ali kariesa, neprimernih plomb in protetičnih izdelkov, slaba higiena ter virusi. Vse večjo nevarnost pa predstavlja tudi širjenje humanega papiloma virus, ki se širi tudi z oralnim seksom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587