Vizita.si
Rentgenski posnetek medenice po operaciji

Novice

Odstranili maligni tumor na medenici

K.B.
11. 10. 2010 14.20
0

Na oddelku za tumorje Ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) so nedavno prvič izvedli izjemno zapleteno operacijo medenice z rekonstrukcijo pri bolniku s tumorjem.

Rentgenski posnetek medenice po operaciji
Rentgenski posnetek medenice po operacijiFOTO: UKCL

42-letni pacient je imel maligni tumor na desni strani medenice, zato je imel hude bolečine, težko je hodil, zaradi tumorja je bilo ogroženo njegovo življenje. Tako je bil prvi, ki so mu v UKCL opravili rekonstruktivni poseg na medenici po meri bolnika s protezo popolnoma prilagojeno bolnikovim potrebam. ''Pred uvedbo te nove operacije so imeli tovrstni pacienti precej slabše rezultate, saj so morali pri hoji uporabljati bergle. Sedaj pri novi operaciji pa bo pacientova noga normalno funkcionirala in 42-letnik ne bo potreboval bergel pri hoji,''  je povedal Marko Špiler, specialist ortopedije in splošne kirurgije iz oddelka za tumorje Ortopedske klinike.

Predoperativno so naši strokovnjaki v sodelovanju s strokovnjaki iz Nemčije, specializiranimi za pripravo tumorske protetike, izdelali tridimenzionalno rekonstrukcijo medenice s planirano resekcijo in na modelu predvideno rekonstrukcijo. Rekonstrukcija je narejena po točno določenih merah, ustreznih za posameznega bolnika. »Gre za prvo tovrstno operacijo v Sloveniji, dosežek pa je za nas, ki smo referenčni center za tumorsko kirurgijo v ortopediji, izjemno pomemben,« je ob tej priložnosti dejal prof. dr. Vane Antolič, predstojnik Ortopedske klinike UKCL.

Oddelek za tumorje Ortopedske klinike UKCL je sestavljen iz ekipe štirih specialistov ortopedov. Na oddelku kirurško zdravijo kostne tumorje (benigne in maligne) ter v sodelovanju s hemato-onkološkim oddelkom Pediatrične klinike kirurško tudi otroške mehkotkivne in kostne tumorje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587