Vizita.si
image (28)

Novice

Odžagano roko je mirno pobral in stekel po pomoč

N.J
22. 03. 2012 08.14
2

Stuart si je nekega dne pri delu z žago ponesreči odrezal roko. Čeprav bi marsikdo v primeru takšne nesreče izgubil zavest ali zagnal paniko, je on odrezani del roke mirno pobral in poiskal pomoč.

Stuart Frain je s krožno žago žagal les na vrtu, ko je rezilo nenadoma zarezalo v njegovo roko tik pod komolcem in mu jo dobesedno amputiralo. Upokojeni gasilec je poškodovani del roke, ki se je njegovega telesa držal le za kožo, prijel in poiskal pomoč.

Delal sem na vrtu z ročno krožno žago, ko sem se z njo ponesreči dotaknil roke. Žaga je v sekundi zarezala v meso pod komolcem in mi odžagala roko,“ pravi Stuart. “Ker živim v odmaknjenem delu naselja, sem takoj stekel po pomoč, medtem pa sem z desno roko skušal zaustaviti krvavitev.“ S poškodovano roko je najprej stekel po cesti in prečkal bližnji potok, nato pa je naletel na mimoidočega kolesarja in moškega, ki je ravno sprehajal svojega psa.

Na pomoč je hitro priskočil še Stuartov prijatelj Stephen Leonard, ki je prav tako sprehajal psa. Ker je bil včasih gasilec, je Stuart natančno vedel, kako reagirati v takšnih primerih. Prijatelju in mimoidočima moškima je dajal napotke, kako zaustaviti krvavitev s pomočjo pasjega povodca. Zatem je izgubil zavest.

50-letnega Stuarta so nato z reševalnim vozilom takoj odpeljali v bolnišnico Royal Oldham, od koder so ga prepeljali v bolnišnico Wythenshawe v Manchestru. Ko je prispel, so mu zdravniki povedali, da ga je od smrti ločilo le kakšnih 90 sekund, saj je izgubil veliko krvi. Nato ga je čakala sedemurna operacija, med katero so mu kirurgi prišili odrezano roko. “Ob prihodu v operacijsko dvorano smo mu dali najprej splošni anestetik, operacija pa je potekala brez težav. Morali smo popraviti kosti in nekoliko skrajšati roko, da smo lahko združili mišice, vezi, žile, arterije in živčevje,“ pojasnjuje plastična kirurginja dr. Vivien Lees, ki je vodila ekipo zdravnikov med posegom.

Vendar pa zdravniki niso prepričani, ali bo Stuart kdaj pridobil popolno funkcionalnost roke. Prav tako ne vedo, ali bo njegov organizem prišito roko zavrnil ali ne. “Zdaj lahko le čakam, kako bo moje telo sprejelo prišito roko. Vsekakor pa bo moja roka precej grda,“ pravi Stuart.

Zdravnike je najbolj presenetilo to, kako je Stuart lahko ob takšni nezgodi ohranil trezno glavo in mirnost. Povedali so mu tudi, da mu je najverjetneje prav njegovo hitro razmišljanje rešilo življenje. Stuart verjame, da mu je pri tem pomagalo dejstvo, da je bil več kot 30 let zaposlen kot gasilec, saj se je v teh letih naučil, kako ukrepati v izrednih razmerah in ob urgentnih stanjih. Hkrati pa je izjemno hvaležen tudi zdravnikom, ki so, kot pravi sam, odlično poskrbeli zanj. “Zdravniki so svoje delo opravili več kot odlično,“ pravi. “Čeprav so mi rekli, da sem si s svojimi dejanji sam rešil življenje, so oni opravili izjemno delo. Zahvalil pa bi se tudi mimoidočim, ki so mi takoj priskočili na pomoč. Verjetno jih je celotna situacija kar precej pretresla.“

Stuart se je upokojil pred komaj tremi meseci, v času nezgode pa je bil sam doma. Njegova 48-letna žena Pippa je bila takrat še v službi. “Če tistih ljudi takrat ne bi bilo ob cesti, Stuarta danes ne bi bilo več. Pomembno je tudi, da je točno vedel, kako mora ukrepati in ni zagnal panike. Vse skupaj je zares neverjetno,“ je povedala za medije. Nad celotno situacijo pa je pozitivno presenečena tudi dr. Leesova. “Stuart si je okoli rane povezal pasji povodec in na sebi ga je imel kar štiri ure, preden smo ga začeli operirati. Tovrstne obveze so izjemno boleče in marsikdo z njimi ne zdrži več kot 15 minut,“ pravi. “Vedel je, da mora to bolečino pretrpeti, če želi preprečiti izkrvavitev in preživeti. Bil je zares pogumen.

Stuart bo še nekaj dni v bolnišnici, zatem pa bo moral redno hoditi na rentgensko slikanje in fizioterapijo. Vendar pa je bila operacija uspešna, zato zdravniki predvidevajo, da ga čakajo še lepa leta v pokoju. Prav vsi pa se strinjajo, da je lahko izjemno srečen, da je danes še živ.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587