Vizita.si
Harryju je tako pešal vid, da je lahko bral le še s povečevalnim steklom. Avtomobila ni mogel več voziti, celo pri hoji je potreboval pomoč.

Novice

Ognjič me je rešil pred slepoto!

E.T.
13. 12. 2009 21.03
2

Ko je Harryju začel pešati vid in ko mu nobena zdravila niso več pomagala, je skoraj obupal. Nato pa je po naključju v predalu našel star, s prahom prekrit letak, ki je promoviral zdravljenje z ognjičem.

Harryju je tako pešal vid, da je lahko bral le še s povečevalnim steklom. Avtomobila ni mogel več voziti, celo pri hoji je potreboval pomoč.
Harryju je tako pešal vid, da je lahko bral le še s povečevalnim steklom. Avtomobila ni mogel več voziti, celo pri hoji je potreboval pomoč.FOTO: iStockphoto

Upokojenemu optiku Harryju Marslandu so že več let nagajale oči. Najprej je zaradi spodletele laserske operacije popolnoma oslepel na desno oko, nato so mu še v levem očesu začele odpovedovati celice in posledično pešati vid. Sčasoma ni mogel več brati in gledati televizije, ni mogel voziti avtomobila, celo pri hoji je potreboval pomoč. A ko so mu zdravniki povedali, da gre za degenerativno bolezen, ki je povezana s starostjo, se je z diagnozo takoj sprijaznil. Kot izkušen optik pa vendarle ni nameraval obupati. Ker je bil slep že na desno oko, se je odločil, da bo na vse pretege poskušal rešiti vsaj vid na levem očesu. Tako je več mesecev pridno jemal najrazličnejše vitamine, ki so sicer pešanje vida nekoliko upočasnili, a nadaljnjega odpovedovanja očesnih celic niso mogli preprečiti. In ko je zaradi neuspelih poskusov zdravljenja že skoraj obupal, je po naključju iz predala potegnil star, že s prahom prekrit letak, ki je promoviral zdravljenje z ognjičem. Ker so ga druge metode pustile na cedilu, je brez oklevanja sklenil, da preizkusi tudi to.

Harry pravi, da je ognjič tisti, ki ga je rešil pred slepoto.
Harry pravi, da je ognjič tisti, ki ga je rešil pred slepoto.FOTO: iStockphoto

Tako je pred dvema letoma začel vsak dan jemati po eno dvomiligramsko kapsulo z izvlečki ognjiča in danes se lahko pohvali, da na levo oko spet vidi skoraj tako dobro kot prej. ''Bil je avgust, ko je moja žena v roke vzela povečevalno steklo, s pomočjo katerega sem bral, in opazila, da je ves prekrit s prahom. Takrat se je prvič resnično zavedela, da se mi je vid izboljšal in da povečevalnega stekla ne potrebujem več,'' pripoveduje 73-letni Harry in dodaja: ''Ko sva se z ženo nekaj mesecev pozneje sprehajala in je bila zunaj že tema, sem se tudi sam nenadoma zavedel, da pri hoji ne potrebujem več njene pomoči. Mislim, da je pravi čudež, da sem našel pot iz skoraj popolne teme.''

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587