Vizita.si
Rutinski pregled oči je razkril hudo stanje, zaradi katerega bi lahko kmalu oslepela, v najhujšem primeru pa tudi umrla.

Novice

Okulist ugotovil, da bi lahko umrla!

Ni.J.
09. 06. 2010 16.50
2

16-letnica je trpela zaradi hudih glavobolov. Zdravnik je njene težave pripisal stresu zaradi učenja, obisk pri okulistu pa je razkril, da se ji je na možganih razvila nevarna, lahko tudi smrtonosna bolezen.

Rutinski pregled oči je razkril hudo stanje, zaradi katerega bi lahko kmalu oslepela, v najhujšem primeru pa tudi umrla.
Rutinski pregled oči je razkril hudo stanje, zaradi katerega bi lahko kmalu oslepela, v najhujšem primeru pa tudi umrla.FOTO: iStockphoto

16-letna Samantha Meehan je po nasvetu zdravnika obiskala okulistko, ki je z rutinskim pregledom oči ugotovila, da ima smrtonosno možgansko stanje, zaradi katerega bi že v nekaj dneh oslepela. Po pregledu so jo takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so ji z operacijo zmanjšali pritisk cerebrospinalne tekočine na možgansko deblo. “Sedaj imam dolgo brazgotino na glavi in trebuhu. Glave ne morem več normalno obračati in se ukvarjati s športom. Kljub temu pa sem srečna,“ pravi 16-letnica.

V preteklosti nisem nikoli hodila na redne preglede oči, ker nisem nikoli imela težav z vidom. Sedaj pa sem ugotovila, da je to v resnici izjemno pomemben pregled,“ razlaga Samantha, ki si želi, da bi na pregled odšla že prej, saj bi tako lahko hitreje odkrili njeno stanje.

Samanthi so se glavoboli začeli pojavljati februarja. Takrat sta jo starša odpeljala na pregled k zdravniku, ki je sklepal, da so njeni glavoboli posledica stresa zaradi učenja, in ji predpisal tablete. Njena 45-letna mama Wendy pravi, da je bila prav tako prepričana, da je glavobole povzročal stres, in da ni nihče pomislil, da bi lahko šlo za kaj hujšega.

Zdravila, ki ji jih je predpisal zdravnik, ji niso pomagala, zato so ji zdravniki svetovali obisk pri okulistu. Glavoboli bi namreč lahko bili tudi posledica slabovidnosti. “Na pregled sva odšli istočasno,“ pravi Wendy. “Samantha je odšla v sosednjo sobo, kjer je bila kar nekaj časa. Nato so naju z možem poklicali v ordinacijo in rekli, naj jo nemudoma odpeljeva na urgenco.

V možganih se ji je začela nabirati odvečna tekočina, zaradi tega ji je zatekel očesni živec.
V možganih se ji je začela nabirati odvečna tekočina, zaradi tega ji je zatekel očesni živec. FOTO: Reuters

Wendy se je ustrašila za hčer, saj je bil njen 57-letni mož Bernie pred približno letom dni prav tako v bolnišnici, ker je čez noč oslepel. “Imel je možganske krvavitve. Glavna arterija je bila v 92 odstotkih zamašena, to pa je blokiralo njegov vid, Bernie pa je za stalno izgubil vid.“

Samantha je imela izjemno zatečen vidni živec, poleg tega pa so se ji pojavile tudi krvavitve. V bolnišnici so najprej sumili na možganski tumor, vendar pa je slikanje z magnetno resonanco pokazalo, da ima hidrocefalus, redko stanje, pogosteje znano kot vodenoglavost, ki se običajno razvije že pri rojstvu ali pa takoj zatem in zaradi katerega bi v nekaj dneh oslepela.

Če stanje ni zdravljeno, lahko pride do hudih poškodb možganskega debla, ki je odgovorno za vid in uravnavanje funkcij, ko sta dihanje in srčni utrip. “Ko so nam povedali, kaj je pravzaprav narobe z njo, je bil občutek grozljiv,“ se spominja Wendy. Samantho so takoj odpeljali v specialistično nevrološko ambulanto, kjer so jo urgentno operirali. Skozi želodec so ji vstavili posebno napravo, s katero so uravnavali pretok tekočine iz možganskega debla. Vsa odvečna tekočina iz možganov je preko cevke tako odtekala v želodec. V bolnišnici je nato okrevala še dva tedna.

Čeprav mora Samantha doma ostati še vsaj šest mesecev, da si opomore od operacije, in mora redno hoditi na zdravniške preglede, se s situacijo spopada odlično. “Okulist mi je rešil življenje. Če ne bi odšla na pregled, ne bi pravočasno izvedela, kaj je narobe z mano,“ pravi Samantha. “Sedaj se zavedamo, kako pomembni so v resnici okulistični pregledi. Priporočila bi jih prav vsem,“ še svetuje Wendy.

"Takoj, ko sem začela pregledovati njene oči, sem opazila, da je nekaj narobe,“ pravi 24-letna okulistka Jennie Gornall. “Njen vidni živec je bil otečen in okrvavljen, videti pa je bilo, kakor da nekaj pritiska na zadnjo steno očesa.“ Jennie je nato slikala njeno oko s pomočjo tako imenovane fundus kamere, slika pa je potrdila, da gre za težavo, ki potrebuje takojšnje ukrepanje. “V tem trenutku sem le še poklicala nevrologa za nasvet, jo napotila k njemu in ji uredila vso dokumentacijo za operacijo."
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587