Vizita.si
Eno izmed operacij rekonstrukcije lobanje male Roone so lahko spremljali tudi mediji.

Novice

Se bo neverjetna zgodba končala srečno?

K.B.
01. 07. 2013 08.07
1

Zdravljenje indijske deklice Roone Begum, ki se je rodila s kar trikrat večjo glavo od normalne velikosti, spremlja ves svet. Tokrat so v javnost prišle fotografije iz operacijske dvorane, kjer deklici opravljajo rekonstrukcijo glave.

Eno izmed operacij rekonstrukcije lobanje male Roone so lahko spremljali tudi mediji.
Eno izmed operacij rekonstrukcije lobanje male Roone so lahko spremljali tudi mediji.FOTO: Profimedia
20-mesečna indijska deklica Roona Begum je odšla na zdravljenje, po tem, ko je njena fotografija zaokrožila svet in je njena družina prejela številne donacije dobrih ljudi, s katerimi je lahko pokrila stroške dragega zdravljenja. Pred kratkim so ji že opravili operacijo, s katero so ji v lobanjo vstavili drenažno cevko, preko katere so odvajali odvečno tekočino, nato pa jo je čakala še rekonstrukcija lobanje. S serijo operacij so ji v zasebni bolnišnici Fortis v mestu Gurgoan blizu Delhija do sedaj uspeli zmanjšati obseg glave že za 30 centimetrov, želijo pa jo zmanjšati še za 10 centimetrov. Pred operacijami je obseg njene glave meril 93,98 centimetrov.
Eno izmed operacij rekonstrukcije lobanje male Roone so lahko spremljali tudi mediji.
Eno izmed operacij rekonstrukcije lobanje male Roone so lahko spremljali tudi mediji.FOTO: Profimedia

Eno izmed operacij, ki je trajala štiri ure, so lahko spremljali tudi mediji. ''To bo morda zadnja operacija v tej fazi. Prezgodaj je še, da bi lahko ocenili, ali bo Roona potrebovala še kakšno operacijo, bo pa sedaj še nekaj časa v bolnišnici na opazovanju,'' je za britanski Mail Online povedal vodja nevrokirurškega oddelka v indijski bolnišnici dr. Sandeep Vaishya in dodal, da življenje male Roone ni več ogroženo in da dobro okreva. ''Sedaj ne pričakujemo več, da bi bilo njeno življenje ogroženo, saj se rane dobro celijo, pričela pa je tudi jesti oralno.'' Sicer pa je zdravljenje potekalo boljše, kot so pričakovali, dr. Vaishyaja pa je priznal, da se s takšnim primerom še niso soočili. ''Njen primer je bil za nas res velik izziv, saj se s čim takšnim še nismo soočili in nas ni mogel nihče voditi po korakih. Vsak dan smo se naučili nekaj novega in se prilagajali situaciji,'' je še povedal.

Dobrega okrevanja pa sta se seveda najbolj razveselila njena starša Fatima Khatoon in Abdul Rahman, ki zaslužita približno dva evra na dan, zdravljenje, ki ga je potrebovala Roona pa je le po začetnih ocenah znašalo nekaj več kot 40 000 evrov. Starša sta vsem ljudem, ki so pomagali z donacijami nadvse hvaležna. ''Vsem, ki so pomagali Rooni, se najlepše zahvaljujeva,'' je povedal oče Abdul. Njena mati pa je pojasnila, da je kljub temu, da se stanje deklice izboljšuje, težko opazovati otroka, ki gre skozi tako hudo preizkušnjo: ''Strah me je in žalostna sem, ko vidim brazgotine, ki so posledica operacije. Vem, da je to za njeno dobro, a kot njena mati, mi je zelo težko gledati, skozi kaj mora moja majhna deklica. Komaj že čakam, da se bomo lahko doma pogovorili z njo in da bo lahko pričela živeti normalno življenje.''

Za malo borko Roono, ki se je rodila s hidroencefalitisom in z njim preživela kar 20 mesecev, kar je po besedah zdravnikov prava redkost, pa pesti držimo tudi mi in ji želimo čim hitrejše okrevanje.


 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602