Vizita.si
image (28)

Novice

Operacija marincu omogočila novo življenje

K.B.
06. 08. 2012 10.54
9

Po tem, ko je Marku Burlesonu v rokah eksplodirala bomba, se je v bolnišnici zbudil v grozljivih bolečinah. A te kar niso in niso ponehale in pomagala niso niti najmočnejša protibolečinska zdravila.

''Moje poškodbe so bile neizmerne,'' je povedal 31-letni marinec Mark Burleson, ki je lansko leto decembra v Afganistanu v provinci Helmand skušal deaktivirati bombo, a mu je v rokah eksplodirala. Izgubil je desno roko, utrpel paralizo leve roke, zdrobljene kosti, poškodbe možganov in hude opekline. Eksplozija je bila tako močna, da mu je zaradi sile živce odtrgalo od korena hrbtenjače, kar pa je povzročilo grozljive bolečine, ki so se v valovih širile po njegovi roki. ''Zdelo se je, kot da mi je nekdo z baklo žgal roko in občasno prenehal, nato pa skušal iz mojih prstov iztrgati kosti.'' Tudi močna protibolečinska zdravila niso prekinila bjegovega trpljenja in postal je le še senca samega sebe. ''Ko je prišel domov, je bil kot duh. Prišlo je do točke, ko so se otroci kar sprehajali mimo njega, saj niso več prenesli komunikacije z njim,'' je povedala žena Sara.

Ker je bil oče treh otrok pripravljen žrtvovati vse, da bi bolečina le pojenjala in da bi morda lahko zaživel normalno življenje, je pristal na izjemno tvegano operacijo. Pri njej bi mu odprli hrbtenico in ožgali živce, ki so mu povzročali bolečino, a že manjša napaka bi lahko povzročila paralizo spodnjih udov. ''Bolečina nas je vedno bolj razdruževala in nam popolnoma uničila življenje. To je bila naša zadnja priložnost,'' je povedal Mark.

Tako je 26. julija zapustil Walter Reed vojaški medicinski center v Bethesdu in odšel v Johns Hopkins bolnišnico v Baltimoru, kjer je srečal nevrokiruga dr. Allana Belzberga, ki je pristal na izjemno tvegano operacijo: ''To je izjemno nevarna operacija in jo uporabljamo le, ko izčrpamo vse ostale možnosti.'' Tako ni nenavadno, da jo izvaja le tri do štirikrat na leto.

S pomočjo mikroskopa in majhne elektorde je dr. Belzberg naredil 140 opeklin na poškodovanih živcih, ki so bingljali iz Markove hrbtenjače in jih tako povezal z zdravim tkivom, ki oživčuje spodnje ude. ''Če postopek izvedeš pravilno, se znebiš bolečine, če narediš le majhno napako, pa paraliziraš pacientove noge,'' je tveganje pojasnil kirurg.

A šesturna operacija se je izkazala za uspešno in teden dni po njej je Mark postal povsem novi človek. Bolečina je v trenutku prenehala in njegove prve besede po operaciji pa so bile: ''Dohtar, s tabo bi se lahko poročil!'' Kmalu za tem je poklical ženo Saro in ji poročal o uspehu. ''Že ko sva se pogovarjala po telefonu sem vedela, da je operacija uspela. Njegov glas je bil slišati lažji in čeprav je bil še omotičen, sem čutila, da mu je z ramen padlo veliko breme,'' je povedala Sara.

Mark je kirurgu iz srca hvaležen in kot pravi bi zanj storil vse: ''Življenje brez bolečine je fenomenalno in najverjetneje je to ena najboljših izkušenj v mojem življenju.'' Kljub vsemu pa je kirurg prepričan, da je v celotni zgodbi pravi heroj prav Mark, saj se bori v vojni v Afganistanu. ''Gre za moškega, ki opravlja službo, kjer mora detonirati bombe, in to je v resnici pravi heroj.''

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587