Vizita.si
image (28)

Novice

Operacija rešila življenje dečku z osmimi udi

K.B.
26. 11. 2010 10.41
1

Dečku s štirimi rokami in štirimi nogami so opravili zapleteno operacijo in mu tako rešili življenje. Na to, da je nekoč imel osem udov, danes spominjajo le še globoke brazgotine na njegovem trebuščku.

Enoletni Rishabh Ghimire se je rodil z parazitskim dvojčkom na trebuhu, z dvema rokama in nogama, brez glave. Rishabhu je tako popolnoma onemogočal gibanje in mu odžiral zaloge krvi ter slabil njegov imunski sistem. Rishabh ima namreč redko telesno okvaro, ki prizadene enega od 200.000 otrok. Do nje pride, ko se dvojčka v maternici ne ločita pravilno in manj razvito telo ostane priraščeno na gostitelja. Tako je Rishabhovo srce potiskalo kri po dveh telesih in zato slabelo. Brez operacije bi deček prav kmalu umrl. ''Rishabh je moj mali kralj, a ne more jesti, se premikati in nenehno joka. Tako je suh in vsak dan je bolj in bolj bolan. Ko sem ga prvič zagledala, nisem vedela, kaj naj si mislim, saj kaj takega še nikoli nisem videla,'' pove njegova mati Januka. Nekateri vaščani menijo, da je deček reinkarnacija hindujskega boga slonov Geneša, spet drugi, da je njegova mati čarovnica. ''Ljudje govorijo grozne stvari. Skušam sicer ostati močna in se delam, da me ne prizadene, ampak globoko v sebi nenehno jočem.''

Na srečo pa je otroška dobrodelna organizacija Mending Kids International zbrala sredstva za operacijo v otroški bolnišnici v Los Angelesu. Kirurg dr. James Stein je tako najprej obiskal družino Ghimire v majhni vasici in pregledal dečka. ''Čeprav je ta operacija vse, kar si ta družina želi, pa je poseg velik in zato gre marsikaj lahko narobe,'' je opozoril zdravnik dr. Stein. Ob pregledu Rishabha je zdravnik ugotovil, da je operacija njegova edina možnost za preživetje: ''Rishabh se ne razvija pravilno in je izjemno majhen za svojo starost.'' Družino so tako prepeljali iz nepalske vasice v Kalifornijo. ''Ne razumemo njihovega jezika, ti ljudje ne jedo z rokami in nimamo pojma, kako naj se tu obnašamo,'' je povedal njegov oče Rishi ob prihodu v Kalifornijo. ''Najhuje pa je, da vem, da gre za veliko operacijo in zato me je zelo strah, kaj se bo zgodilo, če ne uspe. Ne vem, kako se bomo vrnili domov? Kaj naj v tem primeru rečem svojim staršem? Kako bi prenesel, če operacija ne bi uspela? Res me je strah in kar lahko trenutno počnem, je samo to, da molim za svojega sina,'' je še dodal.

Ko so prispeli v Kalifornijo, je deček najprej šel skozi preiskave, kjer so ugotovili, da njegov parazitski dvojček nima možganov, srca in drugih svojih notranjih organov razen jeter, ki so bila združena z Rishabhovimi jetri. Naslednji dan so dečku opravili operacijo, ki je trajala pet ur. Operacija se je pričela tako, da so najprej zarezali v dečkov trebuh. ''Čeprav je CT preiskava natančno pokazala anatomijo dečkovega telesa, pa vedno obstaja možnost, da nas ob rezu še kaj preseneti.'' Pri siamskih dvojčkih anatomija telesa ni enaka, zato je vsaka operacija drugačna. Pri Rishabu se je dr. James Stein odločil, da bodo jetra pustili takšna, kot so in odstranili le odvečne ude. ''Najprej smo z njegovega zgornjega dela odstranili roke in ramena parazitskega dvojčka, nato pa še noge iz spodnjega dela trebuha. Nato smo s kožo parazitskega dvojčka nadomestili manjkajoči del kože na njegovem trebuhu.'' Odstranjene roke in noge parazitskega dvojčka so nato poslali na nadaljnje preiskave, Rishabha pa premestili na intenzivno nego.

Deset dni kasneje so zdravniki sporočili staršema, da se skupaj z dečkom lahko vrnejo domov v Nepal. V teh nekaj dneh, odkar je bil Rishabh osvobojen svojega parazitskega dvojčka, se je že pričel plaziti, tako kot ostali njegovi vrstniki. ''Tako srečen je videti, kar ne more se nehati igrati in premikati naokrog. Pred operacijo se ni mogel niti dotakniti svojih kolen, sedaj pa lahko nosi normalna oblačila in se premika, kot si želi,'' pove njegova presrečna mati Januka, ki se s solzami v očeh kar ni mogla nehati zahvaljevati dr. Steinu. ''Hvala vam za vse. Mojemu otroku ste podarili življenje, tega ne bom nikoli pozabila. In edini drugi, ki bi lahko to storil, je Bog.''

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587