Vizita.si
Gary hoče svoje organe darovati še pred smrtjo.

Novice

Organe hoče darovati še pred smrtjo

E. D.
13. 09. 2010 09.26
0

Američan Gary Phebus ima sila nenavadno zahtevo, ki ji ameriške oblasti nikakor nočejo ugoditi. Svoje srce, jetra, ledvice, pljuča hoče darovati tistim, ki jih res potrebujejo, še preden bo umrl.

Gary hoče svoje organe darovati še pred smrtjo.
Gary hoče svoje organe darovati še pred smrtjo.FOTO: Reuters

Gary Phebus iz Cherokeeja boleha za amiotrofično lateralno sklerozo, za katero običajno zbolevajo ljudje po 50. letu starosti. Gre za hitro napredujočo nevrološko bolezen, pri kateri mišice slabijo in usihajo. Ker odpovedujejo mišice vsega telesa – tudi gibal in požiralnika – bolniki sčasoma ne morejo več hoditi, jesti oziroma požirati, dihati. V povprečju ljudje s to boleznijo živijo le tri leta in ker se Gary dobro zaveda, da ga prej ali slej čaka smrt, si je zaželel, da bi svoje življenje končal kar prej, in to na sila nenavaden način. Svoje organe namreč želi podariti tistim, ki jih potrebujejo, in to še preden nastopi naravna smrt.

Ameriške oblasti pa njegovi zahtevi seveda ne morejo ugoditi, kajti zakonodaja določa, da mora biti oseba možgansko mrtva, da jo lahko odklopijo iz aparatov in ji odvzamejo organe ter jih darujejo naprej. A Gary bi rad ta zakon obšel oziroma ga nekako spremenil. Mnogi mu očitajo, da zaradi tega, ker ga je nenadoma napadla bolezen in ker mu v nekaj letih grozi smrt, ne razmišlja trezno in da je darovanje organov še pred smrtjo tako, kot bi delal samomor. Sam pa na to ne gleda tako. Pravi, da bo on tako ali tako v kratkem zapustil ta svet in da bi preprosto rad organe daroval zdaj, dokler so še uporabni. A pri amiotrofični lateralni sklerozi kljub temu, da mišice telesa slabijo in odpovedujejo, notranji organi ostanejo neprizadeti, zato zdravniki pravijo, da bodo njegovi organi tudi takoj za tem, ko nastopi klinična smrt, enako uporabni, če si jih bo želel darovati. A Gary vztraja pri svojem in upa, da bo nekako našel način, da uresniči svojo nenavadno željo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587