Vizita.si
Xu je zaradi tega, ker je štiri dni neprekinjeno igral igrice, začasno izgubil vid.

Novice

Štiri dni igral računalniške igrice in oslepel

Ni.J.
12. 01. 2010 14.59
0

Iz Kitajske prihaja še en razlog, zakaj igranje računalniških igric ni zdravo. Kitajec je po štirih dneh neprekinjenega igranja igric namreč kar oslepel!

Xu je zaradi tega, ker je štiri dni neprekinjeno igral igrice, začasno izgubil vid.
Xu je zaradi tega, ker je štiri dni neprekinjeno igral igrice, začasno izgubil vid.FOTO: iStockphoto
Preveč igranja računalniških igric je vsekakor škodljivo. Znano je celo, da lahko pretiravanje s tovrstno dejavnostjo poškoduje igralčeve vitalne organe. Neki poslovnež iz Kitajske pa je dokaz, da se vam pri dolgotrajnem igranju računalniških igric lahko pokvari tudi vid.

Poslovnež Xu iz Xininga, glavnega mesta pokrajine Quinghai, se je popoldne močno skregal z ženo. Da bi se strasti pomirile, je odšel v bližnji internetni lokal, kjer se je hotel sprostiti ob igranju računalniških igric. V lokalu je nato ostal kar štiri dni.

Po štirih dneh neprestanega igranja in brez spanja kar naenkrat ni več videl. Takoj zatem so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre k sreči le za začasno slepoto, kar pomeni, da se mu bo vid kmalu povrnil.

Kaj vse povzroča začasno slepoto?

Začasno slepoto lahko spodbudijo najrazličnejši dražljaji, zato ne moremo govoriti o samo enem vzroku za njen nastanek. Najpogostejši razlog so razne motnje v telesu, lahko pa je vzrok tudi psihološke narave. Slepoto poleg tega lahko povzročijo tudi nekatere kemikalije in materiali, dejstvo pa je, da je začasna slepota ob pravočasni prvi pomoči in posredovanju usposobljenega zdravnika popolnoma ozdravljiva.

Začasno slepoto povzročajo najrazličnejši dražljaji - od psihičnih težav do bolezni srca in ožilja ter rastlin!
Začasno slepoto povzročajo najrazličnejši dražljaji - od psihičnih težav do bolezni srca in ožilja ter rastlin!FOTO: iStockphoto

1. Prekinitev delovanja vidnega živca

Eden glavnih vzrokov začasne slepote je nabiranje tekočine v lobanjski votlini. Tekočina nato pritiska na membrane v glavi in vpliva na delovanje vidnega živca, ki je speljan vse do očesne votline.

2. Srčne bolezni

Začasno slepoto povzročajo številne bolezni srca in ožilja. Najpogosteje pa je vzrok slepote sprememba v viskoznosti krvi.

3. Pasasti izpuščaj

Če ima oseba v sebi virus herpesa, lahko njen imunski sistem napade bolezen, ki se imenuje pasasti izpuščaj. Ta bolezen lahko povzroči ponoven izbruh virusa, ki povzroča norice in začasno slepoto.

4. Psihološki vzrok

Pri psiholoških vzrokih govorimo o zelo čustvenih in stresnih situacijah. Gre za preusmerjanje stresa, kar se kaže skozi dejstvo, da možgani stres oziroma psihološki učinek spremenijo v fizično nepravilnost, na primer slepoto.

Snežna slepota je tudi oblika začasne slepote. Pojavi se zaradi premočne svetlobe, ki se odbija od snega in poškoduje oko.
Snežna slepota je tudi oblika začasne slepote. Pojavi se zaradi premočne svetlobe, ki se odbija od snega in poškoduje oko.FOTO: iStockphoto

5. Kemikalije in opekline zaradi kemikalij

Med kemikalijami so najpogostejši vzrok začasne slepote čistilna sredstva. Nekatere kemikalije pa so prav s tem namenom, da povzročijo slepoto, tudi narejene. Ena takih je solzivec.

6. Nevarne rastline

Številne rastline vsebujejo močne strupe, ki povzročajo začasno slepoto. Primer takih rastlin sta mandljevolistni mleček in volčin, ki slepoto povzročita ob zaužitvi.

Poleg naštetih vzrokov sta med najpogostejšimi dejavniki, ki vplivajo na razvoj začasne slepote, pomembna tudi močna svetloba in hudi migrenski glavoboli.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587